Главна / Вести / Косово и Метохија / Нове анти-ковид мере од понедељка

Нове анти-ковид мере од понедељка

Кризни штаб општине Грачаница обавештава јавност да од понедељка 6-ог децембра на снагу ступају нове анти ковид мере. Полицијски час остаје на снази док је за рад у јавним и приватним институцијама неопходна потпуна вакцинација против Ковида-19.

У најновијој одлуци у тачки која се односи на заштиту на раду за све запослене у јавним институцијама, као и запослене у јавним предузећима у владиној и општинској надлежности  потребан је доказ о вакцинацији са две дозе. Уколико сте примили једну дозу, неопходан је и негативан ПЦР тест, не старији од 48 сати, али само уз доказ да сте вакцину примили у последње четири седмице, такође, уз доказ да сте се вакцинисали једном дозом могуће је приложити и потврду о прележаном ковиду, тј. позитиван ПЦР тест не раније од 21-ног дана и не старији од 180 дана.

Исте мере односе се како на купце тако и на запослене у тржним центрима као и за запослене у свим јавним и приватним предузећима које ради са странкама.

И новим мерама обавезно је ношење маске, осим када се у аутомобилу возите сами или са члановима породице или док трчите и вежбате. У јавном превозу особље и путници морају да поседују потврду да немају коронавирус, а таксијем могу да путују само два путника.

Још увек је ограничено и кретање, те је оно забрањено од поноћи до 5 ујутру, осим у хитним случајевима.

Ресторанима је дозвољено да раде са 50 одсто попуњеног капацитета у затвореном простору, а пружање услуга од 5 до 23 сата, док је музика дозвољена до 21.30 часова. И даље је забрањен рад ноћних клубова, организовање фестивала, концерата, екскурзија, венчања и свих других породичних славља.

Корисници социјалних и пензионих програма ослобођени су редовног јављања, на сваких шест месеци.

Сахране су дозвољене само уз чланове уже породице, водећи рачуна о удаљености од једног метра.

Check Also

СЛ: Предузети све мере и заштитити живот председника Александра Вучића

Српски народ са Косова и Метохије је дубоко забринут због информација, до којих су дошле …