Главна / Друштво / У Дому културе у Грачаници представљена књига “Сведочења и тумачења” аутора Ђорђа Јевтића

У Дому културе у Грачаници представљена књига “Сведочења и тумачења” аутора Ђорђа Јевтића

У Дому културе у Грачаници синоћ је представљена књига “Сведочења и тумачења” аутора Ђорђа Јевтића која представља збирку приказа, есеја и документаристике аутора приказаних дела са простора Kосова и Метохије. У књизи је представљено 55 дела 37 косовскометохијских аутора. Како се у неким есејима и приказима укратко спомињу и други аутори, то све може рећи да ова књига указује и на још десетине дела и њихових аутора са ових простора.

Проф. др Драгомир Костић, рецензент, истикао је да Ђорђе Јевтић у својој књизи пише о шетрдесетак књига различитих жанрова.

“Од поезије, приповедака, романа, критика, до књига које говоре о социјално-политичким питањима на трусном простору  Косова и Метохије.  То су књиге различитих аутора”, казао је проф.др Костић.

“Ђорђе је све добро укомбиновао у есејима и приказима, а како и не би, када се налази у епицентру дешавања и од малих ногу му је урезан очај, чемер, тегоба косовског човека, па је лакше са таквог стуба сећања разумети и обрадити књижевна дела о којима Ђорђе пише.

Аутор “Сведочења и тумачења” улажењем у свет писаца приказујући их у својим есејима, а надахнут њиховим стваралачким идејама, изразио је наду да је на тај начин допринео афирмацији свих аутора и њихових дела.

“Свеопште национално страдање постало је и свеопшта тема српских стваралаца како оних преосталих на Косову и Метохији, тако и оних који су га физички, али не и мисаоно напустили. У минуле две деценије они су створили на десетине дела, највише поетских међу којима неки од њих достижу врхове савремене српске поезије. Упоредо развијали су се и књижевна критика, наука о књижевности и књижевног тумачења тих дела, па тако данас имамо и више књига о историји српске књижевности, а у последње време све је више  књига, студија, есеја, приказа, па и мастер и докторских радова појединих аутора”, рекао  је Јевтић.

Представљена у читаоници “Даринка Јеврић” у Дому културе у Грачаници, књига “Сведочења и тумачења” изашла је у издању Панораме-Јединство.

Check Also

Високи Дечани: Улога Кфора у заштити манастира је кључна

Представници Европа Ностра, пан-европске федерације за културно наслеђе, са седиштима у Хагу и Бриселу посетили …