Главна / Политика / Шиб: Политика Немачке према Србији остаје иста, изјаве фон Крамон личан став

Шиб: Политика Немачке према Србији остаје иста, изјаве фон Крамон личан став

Политика званичног Берлина према Западном Балкану и Србији неће се променити доласком нове владе канцелара Олафа Шолца, а изјаве посланице Зелених у Европском парламенту Виоле фон Крамон су само личне изјаве, а не и званичан став Немачке, истакао је амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб.

Шиб, у интервјуу за агенцију Танјуг, истиче да може да потврди да и за нову владу канцелара Шолца и нову министарку спољних послова Аналену Бербок Западни Балкан остаје спољнополитички приоритет.

„То је експлицитно утврдено и у коалиционом споразуму – значај Западног Балкана, процеса проширење ЕУ, колико је битно да се регион креће ка чланству у ЕУ, у спровођење реформи на том путу“, објаснио је он.

Шиб је подсетио да је канцелар Шолц био у влади канцеларке Ангеле Меркел четири године вицеканцелар и четири године министар финансија, а од 16 година владавине Меркелове 12 година је владу чинила велика коалиција ЦДУ-СПД, тако да је, каже, засигурно осигуран континуитет, а тиме и да Западни Балкан остане приоритет и нове владе.

На питање да ли је политика коју води посланица у Европском парламенту Виола фон Крамон, која се истиче бројним иницијативама и оштрим изјавама у којима критикује Србију и њено политичко руководство, званична политика Берлина, амбасадор Шиб истиче да она говори у своје лично име.

„Госпођа Фон Крамон је посланица у Европском парламенту странке Зелених. Она говори у своје лично име. Изјаве које даје, даје као европски посланик. Она није део савезне владе. Чланица је странке Зелених, али има свој став, и није део немачке владе. Њене изјаве се морају посматрати у том контексту “, поручио је он.

На питање хоће ли то што су Министарство спољних послова Немачке Зелени, односно Аналена Бербок, доћи до промене политике према Београду и Приштини, Шиб је подсетио да је Берлину важно да се односи Србије и Косова нормализују, а за то је потребан свеобухватни споразум о нормализацији.

Указао је да ЕУ подржава дијалог, да има свог изасланика Мирослава Лајчака, и да се Немачка нада да ће дијалог напредовати.

„У овом тренутку у дијалогу се не дешава пуно тога. Надамо се да ће поново уследити напредак. И то је досадашњи став владе у Берлину, који остаје. Подржавамо све стране у нормализацији односа, јер то није само важно за интеграцију у ЕУ“, додао је он.

Упитан за билатералне односе, да ли се могу очекивати интензивирање и нове инвестиције из Немачке у Србију, Шиб је подсетио да је већ три и по године у Србији и да су се инвестиције развијале одлично.

„Учествовао сам у бројним отварањима производних погона, центара за развој. Полазим чврсто од тога да ће тај тренд бити настављен. Тренутно не могу наводити конкретна имена, али сигуран сам да ће инвеститори, а имам информације о томе, доћи у Србију, односно да ће они који су већ ту проширити своје пословање“, каже он.

Шиб је рекао да тај тренд подржава амбасада, али на крају су предузећа та која одлучују да ли ће инвестирати или не.

„Мој утисак је да се цене овдашњи услови и немачки инвеститори радо долазе у Србију. Они инвестирају мање у радно интензивну област, а више у већ капитално интензивне. То можда ствара мање радних места на почетку, али доноси више посла за висококвалификовану радну снагу. У центрима за развој који настају, посебно у аутоиндустрији, нсатају модерна решења, посебно из е-мобилности“, указао је Шиб.

На питање хоће ли се Немачка залагати за проширење ЕУ и убрзање тог процеса он је истакао да се значај проширења Уније налази у коалиционим споразумом којим је формирана влада у Берлину.

„Подржаћемо тај процес и Србију на том путу. И ту постоји континуитет. Брзину којом се Србија креће у правцу чланства, међутим, одређује сама Србија. Неопходан је напредак у области владавине права, а то обухвата независно правосуђе, слободу медија, борбу против корупције, организованог криминала, али и борбу против величања ратних злочина. То је било важно старој, а остаће битно и новој влади“, рекао је он.

Шиб је истакао да ће Немачка подржати Србију у спровођењу одговарајућих реформи, и то не кроз давања добрих савета, већ и конкретно финансијски.

Упитан на шта је посебно поносан што је постигнуто током боравка у Србији, Шиб каже да сваког дана тим амбасаде има пун програм, са много тема.

„На првом месту је европска интеграција и подршка Србији на том путу. Ту је биланс у реду. Дуго се није ништа догодило, а сада је отворен кластер 4, такозвани зелени кластер. То сматрам позитивним и то је посебно охрабрење влади да настави са реформама, да интензивира своје напоре. Ради се о реформи правосуђа која је у току, и која мора ускоро бити завршена“, објаснио је он.

Што се економских односа тиче оценио је да су они одлични и да треба наставити тај позитиван тренд. „На крају је и за инвеститоре важно да се услови за улагање даље побољшавају, да се јавна администрација даље побољшава, све постане транспарентније, да је обезбеђена правна сигурност“, додао је он.

Шиб је изразио задовољство у сарадњи у области културе, наводећи да на готово свим фестивалима учествују културни ствараоци из Немачке. Такође је указао да је велико интересовање у Србији за учењем немачког језика, најављујући да ће Амбасада наставити да подржава тај тренд.

„Ускоро ћемо потписати два билатерална споразума. Један споразум се тиче немачке школе у Београду. Он је важан због статуса школе, а испреговаран је и спреман за потписивање. Исто важи и за један споразум из области културе, који је, између осталих, битан за Гете институт, који је прошле године прославио 50 година постојања. Оба споразума ћемо након више од десет година преговарања потписати. На то ћу бити посебно поносан“, рекао је он.

Такође, истиче да је поносан што је у ковид условима особље амбасаде успело да уђе у нову зграду. „Било је одлагања али успели смо да уђемо током пандемије у зграду у улици Кнеза Милоша. Да једна земља амбасаду изгради изнова је нешто посебно и симболизује добре билетарелне односе“, објаснио је он.

Рекао је да га радује и што је, и поред короне, последњих месеци било много званичних посета из Немачке. Подсетио је да је доскорашњи министар спољних послова Хајко Мас у априлу био у Београду, да је много министара и дрзавних секретара боравило у Сбрији, али и канцеларка Меркел у септембру у опроштајној посети. Меркелова, указао је, била је чак три пута, током свог мандата, у посети Србији.

„Имали смо и заменицу председника Бундестага Клаудију Рот, која је 21.октобра у Крагујевцу учествовала на комеморацији, али је имала и политичке разговоре у Београду. Она је сада државни министар за културу у новој влади. Њено интересовање за регион остало је непромењено велико“, додао је Шиб који каже да је, укупно гледано, релативно задовољан резултатима.

Шиб је подсетио да је до сада више од две милијарди евра Немачка дала у развој сарадње. Тежиште те сарадње, каже, су стварање радних места, побољшање образовања, што је важно и за немачке компаније, којима је потребна стручна радна снага, и ствара перспективу грађанима да остану у Србији.

Такође, тежиште је на побољшању управљања, али и екологија, односно енергетска ефикасност, објаснио је он. Рекао је да је договорено климатско партнерство са Владом Србије, што омогућава Немачкој да мобилише већа средства.

Зелена агенда и енергетска транзиција, сматра, биће још важнија новој немачкој влади, а то је и један од фокуса будуће спољне политике Берлина.

Према његовим речима циљ је трансформација привреде, али и излазак из угља ка одрживим енергентима.

„То је велики изазов за Србију, али и изазов за касније чланство у ЕУ“, подвукао је Шиб.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Вучевић: У приштинској Скупштини се славе терористи и ратни злочинци које су чак и њихови ментори послали на суђење

Министар одбране Србије Милош Вучевић поручио је да се, док председника Александра Вучића очекују састанци …