Главна / Политика / Јовић: Расте број захтева наших исељеника за српско држављанство

Јовић: Расте број захтева наших исељеника за српско држављанство

Генерални конзул Србије у Чикагу Дамјан Јовић изјавио је данас да можемо бити задовољни динамиком јачања међусобних веза дијаспоре са матицом, али да у тој области има још пуно простора за напредак и доста неискоришћеног потенцијала и зато је, као посебно важно оценио најаву да ће министар спољних послова Никола Селаковић за Божић доћи у посету нашем народу у Чикагу.

Јовић чије конзуларно подручје обухвата 28 савезних америчких држава и две епархије СПЦ, а на којем живи наша најстарија и најбројнија дијаспора, за Тањуг каже да позитивна енергија и општи утисак о убрзаном развоју који долазе из Србије, за резултат имају и евидентан раст броја затева исељеника са наших простора који већ дуже време живе у САД за стицање српског држављанства.

Радимо са пуно ентузијазма, имамо доста посла и драго нам је због тога, а врло брзо очекујемо и прве видљивије резултате у свим областима којима се бавимо, рекао је Јовић који је дужност генералног конзула преузео у априлу.

Подсетио је да су основни задаци генералног конзулата форкусирани на рад са дијаспором и економску сарадњу са САД у смислу привлачења страних директних инвестиција у Србију и подршке извозу производа и услуга српских компанија на америчко тржиште.

Према његовим речима, у том циљу раде и са нашим људима из дијаспоре, који отварају компаније у Србији, и који су све заинтересованији да улажу у земљу својих предака, али и са чисто америчким компанијама које размишљају о отпочињању или ширењу пословања у Европи.

Јовић је нагласио да су остварили добру комуникацију са Ворлд Бизнис и Економским клубом Чикага, који окупљају највеће компаније и најутицајније пословне људе на средњем западу Америке.

“Мисим да ће за све наше људе бити занимљиво то што ће, скоро извесно, за Божић министар Селаковић доћи у Чикаго и провести тај велики празник са нашим народом. Биће то посета која ће имати историјски карактер, јер се никада није десило да минситар спољних послова долази у вишедневну посету Чикагу и обилази наш народ”, рекао је Јовић и најавио да ће том приликом бити организовани и састанци са представницима озбиљних, најнапреднијих америчких технолошких и других компанија, на добробит наше државе.

Србија у претходних осам година није имала генералног конзула што је, како каже, тешко објаснити имајући у виду број наших исељеника. “Процене су да на широј територији Чикага има и до пола милиона људи нашег порекла. Можда је тај број предимензиониран, али можемо рећи да их вероватно има око 300.000”, рекао је Јовић.

Наши људи, каже он, осећају позитивну енергију која долази из Србије. “Охрабрујемо их да што чешће долазе, и да њихова деца проводе више времена у Србији. И њима је приметно да се Србија развија. То доприноси да имамо више захтева наших људи да добију српско држављанство, што нас чини посебно радосним”, рекао је Јовић.

Циљ Генералног конзулата је, како наводи, између осталог, да за матицу још јаче веже успешне поједнице из тог дела САД, који у Србији запошљавају стотине наших грађана.

“Са СПЦ размењујемо мишљење, договарамо се и радимо заједно, што наилази на добар одјек у дијаспори. Трудили смо се да успоставимо контакт са свим удружењима на средњем западу Америке, а нека од њих постоје и више од 100 година попут Српске народне одбране и Српског националног савеза”, рекао је Јовић.

Генерални конзулат је, како је нагласио посвећен и повезивању културних, образовних, здравствених институција из тог дела Америке и Србије.

“У том смислу приоритет је да организујемо велику изложбу Музеја Николе Тесле у Чикагу у сарадњи са Музејем индустрије и науке, као и да у врло караком року повежемо Музеј савремених ументости из Београда са истим у Чикагу”, рекао је Јовић.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Вучевић: У приштинској Скупштини се славе терористи и ратни злочинци које су чак и њихови ментори послали на суђење

Министар одбране Србије Милош Вучевић поручио је да се, док председника Александра Вучића очекују састанци …