Главна / Регион / Вучић са Рамом и Заевом у Тирани, на столу шест споразума за Отворени Балкан

Вучић са Рамом и Заевом у Тирани, на столу шест споразума за Отворени Балкан

Председник Србије Александар Вучић боравиће данас и сутра у Тирани, где ће са премијерима Албаније и Северне Македоније, Едијем Рамом и Зораном Заевом, учествовати на састанку регионалне иницијативе за сарадњу Отворени Балкан. Предвиђено је потписивање укупно шест споразума, међу којима је и Споразум о условима за слободан приступ тржишту рада на Западном Балкану.

Вучић ће данас у Тирани имати неформалан сусрет са Рамом и Заевом на заједничкој вечери, а сутра је предвиђено одржавање више састанака, речено је Танјугу у Председништву Србије.

У Палати бригада у Тирани, 21. децембра, прво ће бити одржан састанак тројице званичника и чланова делегација са представницима Атлантског савета, на коме ће се разговарати о Стратешком плану за Отворени Балкан 2022.

Затим ће уследити церемонија потписивања трилатералних и билатералних споразума, па Регионални форум о пољопривреди и регионалној сарадњи, на коме ће учествовати званичници, министри пољопривреде и руралног развоја, ректори пољопривредних универзитета и представници привредних комора.

На крају ће тројица лидера одржати заједничку конференцију за новинаре.

Претходно ће, како је предвиђено, потписати Споразум о условима за слободан приступ тржишту рада на Западном Балкану, Споразум о повезивању шема електронске идентификације грађана ЗБ и Споразум о сарадњи у ветеринарској, фитосанитарној и области безбедности хране и хране за животиње на ЗБ.

Такође, планирано је потписивање Споразума између Владе Србије и Савета министара Албаније о узајамном признавању одобрења овлашћених привредних субјеката за сигурност и безбедност (АЕОС), као и Споразума између Владе Северне Македоније и Савета министара Албаније о узајамном признавању одобрења овлашћених привредних субјеката за сигурност и безбедност (АЕОС).

Потписан ће бити и Споразум о сарадњи акредитационих тела на Западном Балкану.

Када је реч о успостављању јединственог тржишта рада, споразум би значио да би радна дозвола издата у било којој од ове три земље важила у свим чланицама иницијативе – Србији, Северној Македонији и Албанији.

Иначе, Вучић, Рама и Заев су у суботу позвали у отвореном писму све у региону да се придруже иницијативи Отворени Балкан.

Они су још једном позвали све суседе да се окупе и својим грађанима понуде погодности које нуди ова иницијатива.

Тројица лидера сматрају и да се сада цела ЕУ мора ујединити и потпуно подржати Отворени Балкан, као и позвати друге суседе да трансформишу свеобухватност иницијативе из потребе у акцију.

“Време је да се све нације и народи у региону уједине за бољу заједничку будућност која нуди стабилност, мир и виши животни стандард за све и која превазилази несугласице из прошлости”, закључују у отвореном писму Вучић, Заев и Рама.

На претходним састанцима Отвореног Балкана, у Скопљу у јулу ове године и новембру у Београду, најављено је да је циљ да од јануара 2023. буду укинуте границе за три земље када је реч о слободном протоку људи, робе, капитала и услуга, као и да од 2022. године заживи јединствена радна дозвола.

На састанку у Скопљу, када је неформално име “мали Шенген” промењено у “Отворени Балкан”, потписана су три документа – Споразум о сарадњи у заштити од катастрофа на Западном Балкану, Меморандуму о разумевању о сарадњи на олакшању увоза, извоза и кретања робе на ЗБ и Меморандум о разумевању о слободном приступу тржишту рада на ЗБ.

Вучић је заједно са Рамом и Заевом 10. октобра 2019. године започео иницијативу која је неформално била названа “мали Шенген”.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Вучић: Албанија и Северна Македонија заслужују почетак преговора, Србија повећала размену са ЕУ за 30 одсто

Председник Александар Вучић изјавио је на заједничкој конференцији за новинаре са лидерима из региона у …