Главна / Вести / Србија / Протест против Отвореног Балкана, запаљена српска застава

Протест против Отвореног Балкана, запаљена српска застава

Испред Владе Албаније у Тирани око 16. 30 часова почео је протест против иницијативе “Отворени Балкан”, у организацији албанске опозиционе Демократске странке бившег премијера Саљија Берише.

Протест се организује уочи доласка председника Србије Александра Вучића на састанак иницијативе за регионалну сарадњу “Отворени Балкан”, који се одржава данас и сутра у Тирани.

Учесници протеста запалили су заставу Србије истакнуту у знак добродошлице на улици која води до владе, праћени бурним одобравањем окупљених, а један дечак је пао са бандере покушавајући да обори заставу.

Протестанти носе транпсаренте на којима су исписане поруке против иницијативе Отворени Балкан, председника Вучића, Раме, Сороша…

 

Бериша је пре неколико дана преко друштеним мрежа позвао Албанце да дођу на протест, називајући их националним протестима који су усмерени против, како је рекао, “антиалбанског сценарија”.

Учесници протеста, на челу са Беришом, претходно су се окупили испред седишта Демократске странке у Тирани и онда су прошетали до зграде Владе, где је постављена бина, а недалеко одатле се налази и Амбасада Србије у Тирани, јавља извештач Т а н ј у г а.

Медији су преносили ових дана да ће на тај протест наводно доћи и Албанци са КиМ, али и Албанци из Прешевске долине.

Главна тема састанка Отвореног Балкана у Тирани, где ће се се окупити председник Вучић и премијери Албаније и Северне Македоније Еди Рама и Зоран Заев, је успостављање јединстеног тржишта рада, као и јединствене радне дозволе која би требало да заживи већ од почетка 2022. године.

Иначе, Демократска странка је најјача опозициона странка у Албанији, насупрот владајућој Социјалистичкој партији Едија Рама, али је тренутно у Демократској странци дошло до раздора и странке се поделила на две фракције.

Вучић ће вечерас имати заједничку вечеру са Рамом и Завеом у 19 часова у Елбасану, а сутра ће уследити радни састанци и предвиђено је потписавање шест споразума.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Вучић: Албанија и Северна Македонија заслужују почетак преговора, Србија повећала размену са ЕУ за 30 одсто

Председник Александар Вучић изјавио је на заједничкој конференцији за новинаре са лидерима из региона у …