Главна / Вести / Косово и Метохија / Одржана манифестација “Старосрпска песма Косова и Метохије”

Одржана манифестација “Старосрпска песма Косова и Метохије”

Традиционални фестивал “Старосрпска песма Косова и Метохије” одржан је у великој сали Дома културе у Грачаници.  Фестивал окупља извођаче са читавог простора Косова и Метохије, који се публици представљају аутентичним песмама из крајева из којих долазе. Сврха и циљ одржавања ове музичке манифестације је очување традиције и старих изворних песама, углавном насталих на овим просторима. Организатор ове манифестације је Културно-просветна заједница Косова и Метохије, а покровитељ Министарство културе и информисања Републике Србије.

По речима секретара Културно-просветне заједнице Ратка Поповића, ова манифестација која је започела са одржавањем 1997. године у Приштини од великог је значаја због неговања старосрпске песме.

– Многе од песама су управо након извођења на овом фестивалу заживеле широм целе Србије, а многи наши певачи прихватили су ове песме и унели их у своје репертоаре. Ово је вид и начин да и млађе генерације могу да пронађу и да се сусретну са овим песмама, а од сада ове песме могу пронаћи и у књизи коју смо објавили, а која носи назив “Старосрпска песма косова и Метохије” – рекао је Поповић.

Као и на претходним манифестацијама, и ове године, упркос отежаним условима због епидемијске ситуације наступили су извођачи, као и певачке групе из Грачанице, Поморавља, Сиринићке жупе, Велике Хоче и других места, као и певачка група ансамбла Венац.

Захвалнице Културно-просветне заједнице уручене су заслужним појединцима који су својим учешћем пружили значајан допринос у одржавању и ове, као и манифестација одржаних ранијих година. По речима Миодрага Реџића из Сиринићке жупе, неговање традиције и старе српске песме је задатак који ће бити остављен у наслеђе и наредним генерацијама.

Фестивал је одржан у присуству публике и уз поштовање свих епидемиолошких мера због актуелне епидемијске ситуације.

Check Also

Брнабић: Наша агенда у Бриселу су мир и стабилност

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да Београд у Бриселу наступа са јасном политичком агендом, …