Главна / Политика / Милановић: Чланство Србије у ЕУ је хипотетичко

Милановић: Чланство Србије у ЕУ је хипотетичко

Председник Хрватске Зоран Милановић рекао је да је уверен да је чланство Србије у Европској унији хипотетичко, преноси Газета експрес.

Он је тако одговорио на питање новинара да ли ће Србија ући у ЕУ без признавања независности Косова и додао да актуелна Влада Србије и премијерка Ана Брнабић желе да остану на власти и да не дају приоритет евроинтеграцијама.

“Одговор је хипотетички, а хипотетичко је и чланство Србије у Европској унији. Тренутно их има много. Имамо много препрека које нису отклоњене и моја оцена и уверење је да садашња власт или човек који води Владу Србије, очигледно не даје приоритет европским интеграцијама, већ да остане у влади”, рекао је Милановић.

Нагласио је да Хрватска, која је већ чланица ЕУ, треба да обави и неке задатке у проналажењу несталих током рата.

Косово би могло да буде део “Отвореног Балкана” али као равноправан партнер

Хрватски председник Зоран Милановић изјавио је да би Косово могло да буде део иницијативе “Отворени Балкан” само као равноправан партнер уз друге државе које су се прикључиле тој инцијативи, преноси Економија онлине.

“С обзиром на то да је Хрватска чланица Европске уније, коментарисаћу површно, јер нас то не дотиче директно. Ако иницијатива има добре намере, онда би то вероватно требало да узмемо у обзир, под условом да се води рачуна да се све државе третирају на исти начин, како је рекла председница Османи. Ако је супротно, онда морамо да се запитамо који су мотиви. Морамо да појаснимо шта су мотиви”, рекао је Милановић на конференцији за новинаре.

Хрватски председник каже да је Косово “стабилна и мирна држава као и већина балканских земаља”.

“Косово је као и друге балканске земље у статичкој ситуацији. Препорука је да Косово сагледа друга искуства и да не греши, већ да се фокусира на себе. Косово је земља која се може веома брзо интегрисати јер имамо лојалност институцијама”, рекао је Милановић.

Извор: Косово Онлине

Check Also

Петковић Вељи: Честитам, ви и српска опозиција имате исту мету, председника Вучића

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је Бљериму Вељи, шефу кабинета косовске …