Главна / Вести / Косово и Метохија / Др Елек: Епидемијска ситуација стабилна, али брзо може постати забрињавајућа

Др Елек: Епидемијска ситуација стабилна, али брзо може постати забрињавајућа

Омикрон се шири и у српским срединама на Косову тако да ситуација убрзо може постати забрињавајућа, истиче директор Клиничког центра у Митровици Златан Елек. И најновији резултати показују повећање. У протекла 24 часа,  две особе су преминуле од последица ковида. Од 94 тестирана узорка, 36 их је позитивно на вирус. Тренутно су 34 пацијента на лечењу у болници.

Епидемијска ситуација у српским срединама на КиМ је, према речима директора КБЦ Северна Митровица, др Златана Елека, за сада стабилна али је последњих дана повећан број новооболелих и хоспитализованих.

„Очито је да је омикрон сој дошао код нас, јуче је тестирано 94 пацијента, од тога 36 позитивних,  повећава се и број хоспитализованих, тренутно имамо 34. Јуче смо имали седам пријема што указује да се ковид инфекција и даље шири и да није под контролом каквом ми сматрамо да јесте“, рекао је др Елек.

Према његовом мишљењу повећање броја оболелих је резултат окупљања током новогодишњих празника, одлазака на планине као и долазак великог броја људи из иностранства.

Доктор Елек апелује на грађане да се вакцинишу и придржавају препоручених мера.

„Надам се да ћемо ову годину искористити паметно у смислу да повећамо број вакцинисаних са три дозе вакцине и да дочекамо летње месеце у неком нормалном окружењу“, поручио је др Елек.

Он је упутио апел свима да Божић и божићне празнике проведу у оквиру своје породице и најближих како би се избегло даље ширење коронавируса.

Тестирање на коронавирус у митровачкој ПЦР лабораторији врши се три пута недељно – понедељком, средом и петком а како је рекао др Елек током празника тестирање ће бити могуће у уторак и четвртак.

„Уколико буде било потребе уколико се повећа број биће тестирања и нерадним данима тако да неће бити проблема. Тестирање је континуирано и задовољни смо што можемо да тестирамо довољан број пацијената који имају симптоме који подсећају на ковид инфекцију“, рекао је др Елек.

У Клиничко болничком центру Северна Митровица за сада има довољно лекова, капацитета и стручног особља за лечење ковид оболелих.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Ракић: Нерасветљен злочин на Бистрици показатељ да је правда за Србе недостижна

Убиство Пантелије Дакића и Ивана Јововића и рањавање Марка Богићевића, Драгане Србљак, Богдана Букмирића и …