Главна / Вести / Косово и Метохија / Дачић: Нигде не пише да споразум с Приштином подразумева признање

Дачић: Нигде не пише да споразум с Приштином подразумева признање

 

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић каже да нигде не пише да споразум о нормализацији односа са Приштином подразумева признање Косова, преносе Новости.
На питање треба ли наставити европске интеграције ако се чланство Србије условљава споразумом са Приштином и признањем, Дачић је у интервјуу за Новости рекао да је апсолутно нетачно да признавање може да буде захтев ЕУ, да ЕУ не би смела да поставља такав услов Србији, а да, ако га постави, Србија то неће прихватити.

“То нигде не пише да тај споразум треба да подразумева признавање Косова. Они су то тако и написали да се заиста и не зна шта то треба да буде. То је написано давно, још за време Штефана Филеа. Он је написао да сви треба да се сложе око споразума о нормализацији односа, а шта то подразумева то нико не може да каже, а нарочито не у ситуацији када постоји пет земаља ЕУ које не признају Косово. Тако да је апсолутно нетачно да признавање може да буде захтев ЕУ”, рекао је Дачић.

Додао је да то може да буде билатералан захтев одређених земаља да оне не дају сагласност на приступање Србије ЕУ.

“Али, то свакако није нешто што ће бити скоро на дневном реду. Мој одговор је јасан, да ЕУ не би смела да поставља такав услов Србији, а ако га постави Србија то прихватити неће”, рекао је Дачић.

На питање о притисцима на Србију око Косова и шта саветује Александра Вучића, будући да је имао искуства са сличним стварима током власти Слободана Милошевића, Дачић је одговорио:

“Мој став је оно што сам понављао и у изборним слоганима. Јасно, чврсто и одлучно, а сада бих додао и – мудро”.

Извор: Косово онлине

Check Also

Тужилац Маљоку: У Штрпцу се уклањају сигурносне камере

На више локација у Штрпцу полиција од раног јутра по налогу суда и тужилаштва у …