Главна / Економија / Мали: Закон који омогућава младима 100 евра помоћи ступа на снагу до 12. јануара
Beograd, 16. juna 2021 - Izjava ministra finansija Sinise Malog o isplati 3000 dinara vakcinisanim penzionerima. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

Мали: Закон који омогућава младима 100 евра помоћи ступа на снагу до 12. јануара

 

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да ће закон који омогућава младима да добију 100 евра помоћи ступити на снагу сутра или 12. јануара и да од тог датума зависи ко ће све добити ту помоћ.

Пријава за 100 евра помоћи младима од 16 до непуних 30 година почиње 15. јануара и трајаће до 30. јануара, а Мали објашњава да ће грађани поново морати да унесу своје податке на порталу Управе за трезор како би се пријавили за тај вид помоћи.

“Важан је датум ступања на снагу, ако претпоставимо да је то 12. јануар, значи до 12. јануара свако ко је напунио 16 година има право да добије помоћ од 100 евра”, рекао је Мали за Прву.

Министар је рекао да је начин пријаве исти као и за 100 евра пре две године и за помоћ 30 плус 30 евра, као и да ће грађани морати поново да унесу своје податке на порталу Управе за трезор.

“Потребно је унети име и презиме, јединствени матични број, број личне карте и да се изабере банка где је отворен рачун, а ако га нема, бира се име банке где ћемо ми отворити наменски рачун”, рекао је Мали.

Он је рекао и да ће 14. јануара почети исплата за здравствене раднике у здравственим установама, те да ће се на њихове рачуне уплатити износ од 10.000 динара.

Према његовим речима, пензионери ће уплату од 20.000 динара добити 10. фебруара.

“Почињемо ову годину са новим пакетом помоћи, подржавамо оне за које сматрамо да им је наша подршка и помоћ најпотребнија. На тај начин потврђујемо снагу економије и снагу наших јавних финансија”, рекао је Мали.

Јавни дуг испод 60 одсто

Министар је навео да је стопа незапослености у трећем кварталу прошле године била 10,5 одсто, што је приближно резултату из 2019. године.

Додао је да су много развијеније државе због кризе имале милионе отпуштених, те да јавни дуг убрзано растао, а код нас, како каже, није тако.

“Када погледате наш јавни дуг, чак и после ових пакета помоћи, он је 56,8 одсто, што је много мање од 60 процената колико прописује Мастрихт. То је иначе стандард Европске уније, али готово све државе имају знатно већи јавни дуг”, рекао је он.

Мали је навео и да су од 1. јануара веће плате, пензије, као и минимална зарада, те да је Србија бројкама апсолутно показала снагу своје економије, да је одржала стабилност јавних финансија и показала шта све може да постигне.

Осврнуо се и на увођење новог фискалног система и позвао све фискалне обвезнике да се пријаве за субвенције за набавку уређаја.

“Рок за пријаву је 31. јануар, а ми као што знате дајемо 100 евра за фискални уређај, као и 100 евра по продајном месту. Новца имамо довољно и дефинитивно на нови систем фискализације прелазимо од 1. маја ове године”, закључио је Мали.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Ђаци са Косова и Метохије посетили Радио-телевизију Војводине

Двадесетчетворо ђака из Ораховца и Велике Хоче, у пратњи ментора посетили су данас нову зграду …