Главна / Вести / Косово и Метохија / Стефановић: Курти сања само о сејању хаоса

Стефановић: Курти сања само о сејању хаоса

Изјава Аљбина Куртија да је такозвана војска Косова „сан генерација које су дале животе за слободу“ је узнемирујућа и ништа добро не може донети ни српском народу који живи на Косову и Метохији, нити региону.

То је изјавио министар одбране Небојша Стефановић, додајући да та изјава наново показује да Курти спрема нову дестабилизацију и да су приче о спремности за предстојећи наставак дијалога само шарена лажа.

“Када данас спомиње генерације које су дале животе за слободу, можда мисли на слободу у убијању, мучењу и протеривању српског народа са вековних огњишта, паљењу и рушењу српских светиња и скрнављењу српских гробова? Можда мисли на слободно насртање на старце, жене и децу којима се прети да би напустили свој кућни праг, а који су и живи спаљивани испред својих домова? Баш томе је цео свет сведочио у неким прошлим временима”, рекао је Стефановић.

Он је нагласио да док “председник Александар Вучић води одговорну политику и улаже напоре у разговоре како би се дошло до конструктивних решења која чине бољим и лакшим живот и Срба и Албанаца на Косову и Метохији, Курти очигледно и данас сања само о новом сејању хаоса и дестабилизацијама”.

“Позивамо све међународне актере, и Европску унију и чланице Савета безбедности Уједињених нација, да реагују на ове покушаје дестабилизације не само наше јужне покрајине већ и целог региона. Подсећамо да су покушаји стварања такозване војске Косова у супротности са свим међународним актима, те представљају и извргавање руглу целокупне међународне заједнице”, рекао је министар.

Стефановић каже да је “наша дужност да наставимо са дијалогом, политиком мира и стабилизације”.

“Али је наша обавеза и да памтимо и никад не заборавимо страдања српског народа. И српски народ на Косову и Метохији засигурно неће стрепети, нити ћемо дозволити да му се понови погром из 2004. године. Умећемо да га заштитимо. Председник Александар Вучић води политику будућности, развоја и сарадње, али и политику која гарантује да никада више нећемо дозволити страдања и сузе Срба на Косову и Метохији”, рекао је Стефановић.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Високи Дечани: Улога Кфора у заштити манастира је кључна

Представници Европа Ностра, пан-европске федерације за културно наслеђе, са седиштима у Хагу и Бриселу посетили …