Главна / Вести / Косово и Метохија / На капији цркве у Витомирици постављен претећи летак

На капији цркве у Витомирици постављен претећи летак

На капији цркве Светог апостола Луке у селу Витомирица постављен је претећи летак са жутом траком којом је затворен пролаз. Случај је пријављен полицији.

Данас око 13:30 часова на капији цркве Светог апостола Луке у Витомирици је постављена трака којом је затворен пролаз у порту цркве, а на средини је окачен летак на коме је исписана порука „Прекинути радове“, на енглеском језику, док је испод тога на енглеском, албанском и српском језику написано „Радови се морају одмах прекинути“. На овом летку, који је ручно написан, се налази залепљен званични лого Владе Косова и америчког УСАИД-а.

 

Портпарол регионалне дирекције Полиције Косова Фадиљ Гаши потврдио је за Радио Гораждевац да се овај инцидент догодио.

„Инцидент је пријавио свештеник у 13.30, а Полиција је извршила увиђај. Истрага је у току. О новинм информацијама ако их буде обавестићемо вас наредних дана“, саопштио је Гаши у писаној поруци новинарима Радио Гораждевца.

Парохијски дом цркве Светог апостола Луке, обновљен је 2012. године, након чега је више пута опљачкан и уништаван. Последњи пут каменован је пре неколико дана и на њему су разбијени прозори. Тада је Радио Гораждевцу Полиција саопштила да је реаговала на случај и да је у консултацији са државним тужиоцем покренут предмет као „Оштећење или уништавање имовине“. Такође је речено да случај истражује Сектор за истраге Полицијске станице Пећ.

Недавно је на овом храму завршена обнова кровне конструкције.

“Наш је циљ да и ова црква, која је страдала 1999. године, у Витомирици, буде обновљена. А да би она била обновљена потребно је прво да се врати живот у ово место. Саградили смо овај Парохијски дом и када будемо учинили да овде буде присутан живот и кад будемо оживели ову парохију овде, онда ће доћи и до обнове овога Храма”, рекао је владика Теодосије те 2012. године, приликом посете Витомирици.

Црква Светог апостола Луке саграђена је 1912. године у Витомирици код Пећи. Црква је једнокуполна, зидана од бањског мермера у облику триконхоса. Црква је 1999. године оскрнављена, демолирана и запаљена изнутра.

Извор: Радио Гораждевац

Check Also

Брнабић: Наша агенда у Бриселу су мир и стабилност

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да Београд у Бриселу наступа са јасном политичком агендом, …