Главна / Вести / Косово и Метохија / ЕУ позвала Приштину да омогући гласање на референдуму

ЕУ позвала Приштину да омогући гласање на референдуму

Портпарол Европске уније Петер Стано позвао је данас власти у Приштини да омогуће Србима на Косову и Метохији да гласају 16. јануара на референдуму о уставним променама, нагласивши да сви грађани имају демократско право да гласају на изборима и у другим изборним процесима.

“Са жаљењем констатујемо да косовске власти нису дозволиле организацију гласања за референдум”, рекао је Стано и позвао привремене приштинске власти да примене “постојећу праксу гласања у организацији ОЕБС-а”.

Стано је навео да је шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ синоћ телефоном разговарао са председником Србије Александром Вучићем, а касније и с председником владе у Приштини Аљбином Куртијем.

“Борељ је поновио став ЕУ да сваки Србин на Косову мора имати могућност да да да свој глас кроз процес ”скупљачких кутија”, који организује ОЕБС”, навео је Стано.

Портпарол Уније је истакао да “грађани не смеју да плаћају цену политичких размирица, поготово када је реч о демократским процесима”.

Стано је нагласио да сви грађани, укључујући и Србе на КиМ, имају демократско право да гласају на изборима и у другим изборним процесима.

Портпарол ЕУ подсећа да ОЕБС има установљену дугогодишњу праксу организације гласања путем ”скупљања гласачких листића”, која се користила 2012, 2014, 2016, 2017 и 2020. године.

Стано је упутио позив странама да нађу обострано прихватљиво решење које би омогућило гласачима који живе на Косову да спроведу своје демократско право и позвао обе стране да о томе ”разговарају кроз дијалог коме посредује ЕУ”.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Петковић обишао шесточлану породицу Гогић у Великој Хочи

Директор Канцеларије  за Косово и Метохију Петар Петковић борави у дводневној посети  у јужној српској …