Главна / Вести / Косово и Метохија / Срби у Грачаници прослављају православну Нову годину

Срби у Грачаници прослављају православну Нову годину

На тргу у центру Грачанице,  традиционално  уз кувано вино и вола на ражњу,  православни верници са територије општине Грачаница прослављају Нову годину по Јулијанском календару.

Иако је организовани превоз, због синоћне акције специјалне полиције отказан, велики број становника општине Грачаница ипак се окупио да заједно са својим суграђанима прослави српску Нову годину, а уз звуке добре музике заиграло се и традиционално српско коло.

Свима који прослављају Нову годину по Јулијанском календару честитку је упутила и председница општине Грачаница проф.др Љиљана Шубарић.

“ Нова година по Јулијанском календару део је вековне традиције свеукупног православног народа његовог обележја, језика, културе и вере. Поносни смо на чињеницу да и данас у Грачаници својим примером показујемо како се чува вера и традиција, у овим, изазовним временима. Део смо мултикултуралне заједнице и поштоваћемо увек различитости свих заједница које живе у нашој општини.  Нека молитва за здравље мир и благостање буду одлика данашњег дана. Знајући да су љубав према ближњем и очување мира основа складног и успешног заједничког живота, свом православном српском народу желим добро здравље, много среће и успеха у сваком дану нове године. Нека нам овај празник и година која је  пред нама буде у знаку рада, хуманости, јединства и здравља”.

Жеље окупљених мештана углавном су исте, а то је да у Новој години буде  пре свега мира, здравља и  просперитета али и да са својим породицама опстану на својим вековним  огњиштима.

Check Also

Петар Петковић: Гнусне поруке лице су власти у Приштини и њихова мрља

Увредљиви графити са псовкама на албанском језику исписани су ноћас на зиду куће Станоја Димитријевића, …