Главна / Спорт / Аустралијске власти поново поништиле визу Новаку Ђоковићу

Аустралијске власти поново поништиле визу Новаку Ђоковићу

Аустралијске власти поништиле су поново визу Новаку Ђоковићу после одлуке министра за имиграције у Федералној влади Алекса Хока. Хок је преломио после неколико дана размишљања и Ђоковић се суочава са тиме да мора да напусти земљу. Новак има право жалбе на ову одлуку и извесно је да ће је његов правни тим поднети.

Новаку је, пошто му је првобитно укинута виза за Аустралију, на суду прихваћена жалба и он је почео да се припрема за турнир, али је коначна одлука била у рукама министра Хока.

По аустралијском закону, министар за имиграције има дискреционо право да укине визу и наложи депортацију, што је Алекс Хок у овом случају искористио.

“Данас сам искористио своје дискреционо право члана 133Ц (3) Закона о имиграцијама да поништим визу коју поседује господин Новак Ђоковић, на основу здравствених разлога, јер је тако у јавном интересу. Одлука је донета после наредбе Федералног суда 10. јануара 2022. године да се поништи одлука о укидању визе. Донесећи ову одлуку, пажљиво сам размотрио информације које су ми доставили министарство унутрашњих послова, гранична полиција и господин Ђоковић. Влада Скота Морисона је потпуно посвећена заштити граница Аустралије, нарочито у време пандемије коронавируса. Захваљујем званичницима министарства унутрашњих послова и граничне полиције који раде свакодневно у интересу Аустралије”, наводи се у саопштењу.

Ђоковићеви правници ће одмах уложити жалбу и поново ићи на суд, како би суђење почело у суботу, а све се решило у недељу, дан уочи старта Аустралијан опена.

Чека се и детаљно објашњење одлуке министра Алекса Хока, односно шире образлагање о разлозима за укидање визе. Када буду доступни детаљи, биће јасније и на који начин ће Ђоковићеви адвокати покушати да припреме одбрану свог клијента.

У случају да не Суд поново не поништи ову одлуку и досуди у корист српског тенисера, он ће морати да напусти земљу и прети му три године забрана уласка у Аустралију.

Турнир је на програму од 17. до 30. јануара.

Извор: РТС

Check Also

У Сушици одиграно првенство Kосова и Метохије у стоном тенису

У организацији стонотениског клуба “Покретач”, у основној школи “Свети Сава” у Сушици надомак Грачанице, одиграно …