Главна / Вести / Косово и Метохија / Земље Квинте и ЕУ позвале Приштину да дозволи Србима гласање

Земље Квинте и ЕУ позвале Приштину да дозволи Србима гласање

Амбасаде земаља чланица Квинте на Косову и Канцеларија Европске уније у Приштини поздравиле су данас у заједничком саопштењу одржавање националног референдума о уставним променама у Србији 16. јануара, оценивши га као кључни корак у јачању независности правосуђа и унапређењу транспарентности и ефикасности институција владавине права у земљи.

“Верујемо да су ове реформе корак напред ка усклађивању Србије са стандардима Европске уније које ће подржати процес приступања Србије Европској унији. Охрабрујемо све грађане Србије да учествују у референдуму и верујемо да је важно да грађани са правом гласа имају могућност да гласају на изборима и референдумима”наведено је у саопштењу.

У тексту се даље “са жаљењем констатује” да косовска влада није дозволила Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) да прикупља гласачке листиће гласача који живе на Косову на предстојећем референдуму у складу са ранијом праксом.

“Позивамо владу Косова да дозволи Србима на Косову да остваре право гласања на изборима и изборним процесима у складу са овом устаљеном праксом” стоји у тексту.

Амбасаде земаља Квинте и ЕУ су позвале владе у Београду и Приштини да спрече подизање тензија и да се окрену европској перспективи.

“Позивамо владе Косова и Србије да се суздрже акција и реторике које дижу тензије и да се конструктивно укључе у дијалог посредством ЕУ. Важно је да обе владе постигну напредак ка свеобухватном споразуму који откључава европску перспективу и повећава регионалну стабилност” наведено је на крају саопштења.

Извор: Радио Косовска Митровица

Check Also

Обележена храмовна слава у Лепини

Поводом храмовне славе дана Светог Пантелејмона у селу Лепина надомак Липљана у истоименој цркви свечаном …