Главна / Вести / Косово и Метохија / Патријарх Порфирије: Проблеми на КиМ резултат иностраног фактора

Патријарх Порфирије: Проблеми на КиМ резултат иностраног фактора

Патријарх Порфирије сагласан је да су проблеми на Косову и Метохији резултат обичног криминала или израз мржње националистичких или радикалних снага, неделовање власти или недостатак напора на очувању права и јавног реда, али и, како је навео, много тачније је рећи да су напади који се тамо догађају резултат иностраног фактора.

Могуће је, истиче, патријарх да инострани фактор не подстиче и не иснпирише нападе, али од јула 1999. године, кад затреба, како каже, “веже себи мараму преко очију”.

Патријарх је то рекао у интервјуу за часопис руског министарства спољних послова “Међународни живот”, који је објављен и на интернет страничи интерафферс.ру, одговарајући на питање у чему види проблеме на Косову и Метохији и да ли је то “обичан криминал или израз мржње националистичких или радикалних снага, неделовање власти или недостатак напора на очувању права и јавног реда”.

“За нас је ипак, од свега најважније да су Косово и Метохија наш духовни Јерусалим”, навео је патријарх и истакао да је “Призрен царски град, престони град, Душанов град, да зна да се, на пример, вредност храма посвећеног Богородици Љевишки, названој по средњовековном топониму, не може измерити никаквим земаљским благом”.

“Наш пут, пут наше државе, нашег народа и Цркве је пут дијалога, мирољубиве коегзистенције, уважавања сваког људског бића, свих позитивних л?удских уверења. Али то не значи никакав релативизам од Цркве по овом питању”.

“Црква, али и патријарх лично, настоји да непосредно и систематски, на различите начине по питању Косова и Метохије као заветне српске земље, утиче на дух времена, на биће народа, на укупне друштвене, политичке и културне прилике у држави, како би начин размишљања младих нараштаја изражен у максими „догодине у Призрену“ био трајна парадигма”.

Патријарх је то рекао реферирајући се на поздрав којим се служе млади Јевреји, а који гласи “Догодине у Јерусалиму”.

Истакао је притом бескрајну захвалност Руској држави која се, како је навео, не либи и да уложи вето у Савету безбедности, Руској Православној Цркви, другим помесним Правосланим Црквама, и у грчком и у словенском свету, као и папи Фрањи на подршци у борби за правду и мир, за Косово и Метохију.

Није га, навео је, напустила нада да ће и у западном свету бити више личности, уметника, интелектуалаца, као што је Хандке или некада археолог и историчар Габријел Мије, који је косовско-метохијске фреске означио најлепшим творевинама средњовековне Европе и поручио: „Срби, не бојте се, ви и ваше фреске сте потребни свету и његовој историји!“

На питање какви услови за организовање духовног и богослужбеног живота на Косову и Метохији, патријарх Порфирије истиче да је у јужној српској покрајини велики број руинираних, девастираних, обесвећених, порушених, стога и празних храмова у којима је вековима служена литургија.

Додао је да је и у Европи, такође, велики број, празних храмова, али они нису порушени, нити обесвећени.

“Храмови у којима је вековима служена литургија претворени су у ресторане, тржне центре, различите туристичке атракције, дискотеке и слична места масовне забаве. Могуће је да отуда и потиче неосетљивост према уништавању цркава у овом делу Европе и страдању хришћана”, навео је патријарх.

Описујући духовни живот на Косову и Метохији, посебно истакавши Мушотиште, где протерани Срби сваке године долазе, ако их, како каже, у томе не спрече, долазе на празник Свете Тројице и тада се служи литургија.

Када се, истиче, све то узме у обзир и пандемија корона вирусом “мора се рећи да је духовни живот врло добро организован” и да заслуге за ово припадају епископу рашко призренском Теодосију, тамошњем свештенству и верним народом.

У опширном интервјуу патријарх је говорио о Јасеновцу, као и о последицама разорног земљотреса у Загребу и Банији.

Упитан о сличности стварања неканонске Православне цркве Украјине (ПЦУ) од Цариградске патријаршије са проблемом СПЦ на својој канонској територији у Црној Гори, патријарх каже да се са тим не слаже у потпуности и да се може рећи да у Црној Гори постоји група, како је навео, “црквених деликвената, опскурних фигура” за које је, подсећа, говорио да ни сами не верују у то да су они некакви свештеници, а да је њихово удружење некаква црква.

“Они су, реално, само лоши глумци”, истиче патријарх и додаје да њих предводи један распоп који је био у служби комунистичке тајне полиције која је прогањала Цркву.

Њихова прича је сада, каже, негде између фарсе и комедије, а “нема сумње да ће у последњем чину сви актери открити да играју у ријалити трагикомедији”.

Патријарх је то рекао одговарајући на питање о сличности између Украјинске цркве и неканонске Црногорске православне цркве, као и да је став СПЦ о томе “добро познат”.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Петковић: Велика Хоча памти славна времена и славну историју још од цара Душана

Директор Канцеларије за Косово и Метохију након Ораховца обишао је и Велику Хочу и разговарао …