Главна / Вести / Косово и Метохија / Ракић: Србима на КиМ омогућити право гласа

Ракић: Србима на КиМ омогућити право гласа

Присутнима грађанима на мирном протесту у Косовској Митровици се обратио председник Српске листе Горан Ракић који је рекао да српски народ на Косову и Метохији чврсто стоји уз државу Србију и затражио да међународна заједница омогући Србима на КиМ право гласа.

„Српски народ на Косову и Метохији чврсто стоји уз своју државу Србију и жели да гласа на референдуму о уставним изменама везаним за правосуђе. Захтевамо од Европске уније, Квинте и свих осталих међународних чинилаца да омогуће Србима на КиМ право гласа, на исти начин како је то у свим ранијим изборним процесима било могуће уз поштовање свих споразума, процедура и постојеће праксе“ рекао је Ракић.

Ракић је истакао и да Срби са Косова захтевају једнака права за све и неће дозволити да их Приштина третира као грађане другог реда и да им укида право гласа, које је основно људско право загарантовано свим међународним нормама и прописима укључујући и Резолуцију 1244 Савета безбедности УН.

„Зато сада поручујемо да ће српски избори 3. априла бити одржани у свим срединама на Косову“ наводи Ракић.

Ракић је казао да су Срби са Косова опредељени су за мир и нормалан живот у слободи, али и да су дубоко забринути због противправних одлука Приштине о забрани референдума, заплени референдумског материјала и најавама обрачуна са српским народом, који само жели да оствари своје демократско право гласа и изјашњавања.

„Упозоравамо Приштину и међународну заједницу да ће одлука о забрани референдума произвести несагледиве последице , које ће на северу Косова и Метохије довести до увођења реципроцитета према Приштини у свим оним областима у којима Приштина крши и негира људска права Србима“ поручио је Ракић.

Извор: Радио Косовска Митровица

Check Also

У ЕУ и САД веома незадовољни што Курти упорно одбија да обнови дијалог с Београдом

  Званичници у институцијама ЕУ и земље чланице Уније снажно захтевају од власти Косова да …