Главна / Вести / Косово и Метохија / Породица и пријатељи обележили четири године од убиства Оливера Ивановића

Породица и пријатељи обележили четири године од убиства Оливера Ивановића

Полагањем цвећа и паљењем свећа, у Косовској Митровици  је данас обележена четврта годишњица од убиства политичара Оливера Ивановића.

Ивановићева породица, пријатељи и суграђани, посетили су место његовог убиства у 8 и 15х, што одговара тренутку када је Ивановић убијен.

У име породице, окупљенима се кратко обратио Ивановићев син Јанко, захваливши им што нису заборавили на његовог оца.

“Ваше присуство на свим скуповима и обележавањима представља подршку нашој породици” поручио је Јанко Ивановић.

Адвокат Небојша Влајић, који је уједно био пријатељ Оливера Ивановића, окарактерисао је цео истражни поступак фарсичним

“Док год се суди људима за које нико није сигуран да су у том догађају учествовали и док год ми сви тражимо да се открију они који иза тог стоје, јер они су много важнији од оних који су повукли ороз, правде у Србији и на КиМ неће бити. Овај поступак у Приштини је кренуо тако да никога не убеђује да ће се до правде стићи, али сачекајмо да видимо шта ће да буде. Међутим, предуго то траје да би давало икаквог основа за било који оптимистички закључак”, навео је Влајић истовремено указујући да тренутно у Србији никаквог процеса нема.

Присутнима се обратио и пријатељ и члан ГИ СДП-а Дејан Недељковић, рекавши да је срамота да након толико времена ништа није урађено по питању откривања истине.

„Срамота је за међународну заједницу и за Србију и за институције у Приштини да и након четири године немамо налогодавце и имена убица Оливера Ивановића. У суду у Приштини се води неко фингирано суђење где имамо људе којима се суди за саучесништво, а не знамо коме су они саучествовали у злочину који се десио“, истакао је  Недељковић.

Помену су присуствовали и представници Народне странке на челу са Мирославом Алексићем, Локалног фронта из Краљева, као и покрета “Не давимо Београд” заједно са Добрицом Веселиновићем и Радомиром Лазовићем. Њихове поруке су се састојале у давању подршке, истицању чињенице да су дошли јер је Ивановићево убиство и све што је након тога уследило важно за целу Србију и инсистирању на томе да сви учине оно што је до њих, како би његово убиство било последње.

Венце су нешто касније, у 10х, положили  и чланови ГИ „Србија демократија правда“ чији је лидер  био Ивановић.

Ивановићева дугогодишња сарадница Ксенија Божовић поручила је да члановима ГИ СДП, који су уједно били и његови пријатељи, понестаје стрпљења за систем који већ четири године тапка у месту.

„Нажалост и после четири године имамо само један судски процес после три и више оптужнице, после мењања тужиоца , враћања поступка на почетак,  испитивања сведока… Ни у једном смислу, а била сам присутна, ништа није указивало на то да идемо у добром правцу да пронађемо убицу“ рекла је Божовић.

Божовић је подвукла да са тог места на коме је Ивановић трагично страдао 16. јануара 2018. године, поруку упућују свима – институцијама Косова, Србије, а нарочито међународној заједници.

„Стварно  више немамо стрпљења. Институције треба да се прихвате свог посла и не могу да нас убеде да камере нису радиле. Да не верујемо и да знамо да је био ведар и сунчан дан, да сателитски снимци  негде стоје и да је ваљда дошло време да се све то обелодани и да коначно пронађу и изведу убицу пред лице правде и да покажу свим грађанима, породици, његовим саборцима ко је убио Оливера Ивановића“ истакла је Божовић и додала да и овогодишња порука подразумева да нема одустајања од инсистирања на расветљавању истине.

Божовић је додала и да Оливер Ивановић није био „обичан грађанин“  те да је његово убиство искључиво политичког карактера.

„Оливер Ивановић је био политичар, један од најугледнијих. Он није био бизнисмен, није имао фирме, дакле није ниједан разлог други постојао, осим политичког мотива за добро организовано убиство. Од кога? Ја молим све институције и посебно међународну заједницу да коначно расветле ово убиство“ рекла је Божовић.

Божовић је подсетила, а пре ње је то учинио и адвокат Ненојша Влајић, да се у Београду, нити било где другде у централној Србији, не води никакав поступак везан за убиство Оливера Ивановића.

Помену је присуствовао велики број Ивановићевих политичких истомишљеника али и пријатеља међу којима је и ове године био некадашњи министар у Влади Србије и лидер СДП-а Расим Љајић. Цвеће је послао и некадашњи политичар, бизнисмен и спортски делатник Небојша Човић.

Помен Ивановићу данас је организован и у Београду где ће му присуствовати већи део Ивановићеве породице.

У храму Светог Саве служено је опело, којем је присуствовао председник Србије Александар Вучић и премијерка Србије Ана Брнабић.

Оливер Ивановић убијен је 16. јануара 2018. године испред канцеларије његове странке ГИ СДП у Косовској Митровици са више хитаца у леђа.

Извор: Радио Косовска Митровица

Check Also

Вучић посетио Драгишу Гаљка, рањеног Србина са КиМ

Председник Србије Александар Вучић посетио је данас у Ургентном центру Клиничког центра Драгишу Гаљка којег је …