Главна / Вести / Косово и Метохија / Човић: Приштина не ради на своју руку, центри доносилаца одлука налазе се на другим местима

Човић: Приштина не ради на своју руку, центри доносилаца одлука налазе се на другим местима

Забрана одржавања референдума о уставним променама на Косову је прва таква одлука донета од 1999, односно НАТО бомбардовања. Циљ је јасан, али треба знати да овде главну реч није имао Аљбин Курти већ су доносиоци одлука на другом месту, каже за Спутњик Небојша Човић, бивши шеф Координационог центра за КиМ

Небојша Човић, бивши шеф Координационог центра за Косово и Метохију у разговору за Спутњик подсећа да се овако нешто дешава први пут.

„Имао сам прилику да радим тај посао и негде у новембру 2001. у време потписивања споразума са тадашњим специјалним представником, Срби су први пут изашли на изборе. Колико се сећам, 2006. је био референдум на којем су Срби такође учествовали. Ово што сада ради Аљбин Курти резултат је његовог поимања да је добро да сваки дан буде испраћен неком новом провокацијом. Ипак, он није главна фигура, већ су праве адресе УНМИК, ОЕБС, ЕУ, Еулекс па ако хоћемо у смислу безбедности и КФОР. Нико од њих ништа није урадио“, каже Човић.

То није, каже, њихов ни интерес нити циљ, што објашњава и чињеница да док Американци истовремено уводе санкције онима који наводно дестабилизују мир и мировне процесе, ћуте на дешавања на КиМ. Приштина не ради на своју руку, додаје Човић, већ је у функцији извођача радова, док се центар или центри доносилаца одлука где се све осмишља налазе на другим местима.

Човић каже да је са тих адреса по питању одржавања референдума на КиМ долазила тек по нека реченица без дубљег значења и необавезујућег карактера, као што смо имали прилике да видимо и у случају Бриселског споразума који није спроведен. Приступ Београду, од стране Приштине, на линији је, каже Човић, старог наратива, да су Србија и Срби криви за све, а иновација је сажета у реченици да постоји малигни утицај Русије и Кине.

Коментаришући далекосежне последице које је најавио председник Вучић, Човић каже да је Приштина одавно заслужила да се повуку одређени потези. „Заједница српских општина није формирана. Прошло је толико година, а не дана од потписивања Бриселског споразума, где је гарант била међународна заједница. Права мера је ресетовати све на почетно стање“.

Када је реч о општим изборима у Србији заказаним 3. априла, Човић верује да ће Приштина дозволити учешће Срба са КиМ, али исто тако, уверен је, то није део решења.

Томе у прилог говори и чињеница да су забрану одржавања референдума, каже, правдали тиме да то организује држава Србија, заборављајући на Резолуцију 1244. Истовремено, Албанци на простору Прешева, Бујановца и Медвеђе су се изјаснили да неће изаћи на референдум.

„Када су незадовољни на неком простору, уместо да кажу добро хајде нешто да променимо, или да променимо простор, они, напротив, покушавају да ту територију присвоје, позивајући се на некакве квазиисторијске концепте и права којима правдају такве захтеве“, наводи Човић.

Сада, уверен је Човић, све постаје јасније: Они купују време, трудећи се да етнички очисте простор Косова и Метохије од Срба, како би једног дана могли да кажу да је то свршен чин и да ту Срба више нема. То је њихов концепт праћен сталним провокацијама, указује Човић, подсећајући на перформанс РОСУ на потезу од Митровице ка Лепосавићу када су специјалне снаге биле у приправности у случају кршења забране одржавања референдума.

Извор: Спутњик

Check Also

Петковић: Стано чита само оно што му одговара

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је да портпарол ЕУ Петер Стано …