Главна / Вести / Косово и Метохија / УНМИК: Каролина Зиадех долази на место Захира Танина

УНМИК: Каролина Зиадех долази на место Захира Танина

УНМИК је данас најавио долазак Каролине Зиадех из Либана као нове специјалне представнице генералног секретара на Косову и Метохији и шефице Мисије привремене администрације Уједињених нација на Косову (УНМИК).

Зиадех на том месту наслеђује Захира Танина коме је генерални секретар, како се наводи у саопштењу УНМИК-а, захвалио на преданим напорима за унапређење мира и стабилности на Косову и у региону, као и на његовом ефикасном вођењу мисије.

„Радујем се ангажовању са косовским властима и цивилним друштвом, као и са нашим међународним партнерима на Косову и у региону”, рекла је Зиадех.

Она је истакла да ће под њеним руководством, УНМИК наставити своју “посвећеност да подржи институције и људе на Косову у реализацији мирније и просперитетније будућности кроз унапређење људских права, изградњу поверења међу заједницама и оснаживање носилаца позитивних промена, укључујући жене и младе”.

“УНМИК ће остати непоколебљив у својој подршци дијалогу који води ЕУ ради постизања свеобухватног споразума и дугорочног мира и помирења”, рекла је Зиадех.

У саопштењу се наводи да је Зиадех од 2017. године била директорка Одељења за међународне организације, конференције и питања културе у Министарству спољних послова и исељеника Либана.

УНМИК наводи у саопштењу да Зиадех има скоро 30 година искуства у међународној дипломатији уз велико знање о Уједињеним нацијама, будући да је водила државне делегације Либана у Уједињеним нацијама о људским правима, агенди о женама, миру и безбедности и миграцијама.

Бивша заменица сталног представника Либана у Уједињеним нацијама у Њујорку (2006-2017), Зиадех је службовала у амбасадама Либана у Уједињеном Краљевству (2004-2006), у Белгији и Европској унији (1994-1999), као и при сталној Мисији Либана у Бечу и амбасадама у Аустрији, Хрватској и Словачкој (1999-2002).

Зиадех је дипломирала и магистрирала економију и политичке науке на Либанском универзитету у Бејруту и дипломирала међународне односе на Универзитету Либре де Брисел и Дипломатској академији у Бечу.

Течно говори арапски, енглески и француски језик.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Канцеларија за КиМ и ове године подржаће учешће произвођача са КиМ на Београдском манифесту

Канцеларија за Косово и Метохију подржаће ове године учешће туристичких организација, породичних винарија и малих …