Главна / Вести / Косово и Метохија / Међународна заједница без адекватне реакције, избори ће се одржати на КиМ

Међународна заједница без адекватне реакције, избори ће се одржати на КиМ

Чињеница да на КиМ није било организовано гласање на референдуму јасно показује да међународна заједница није адекватно реаговала у том случају, изјавио је данас директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Он је додао да је дужност међународне заједнице, Брисела, Мирослава Лајчака, Габријела Ескобара, да изврше потребан притисак на Приштину како би се организовали избори на Космету који ће се одржати у априлу.

Петковић у разговору за Т а н ј у г истиче да је право гласа основно људско право и наглашава да је чињеница да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти забранио одржавање референдума у српским срединама и право да се грађани Србије на КиМ изјасне на референдуму, показатељ рушења основних људских права на Космету.

Наводећи да су се земље Квинте и ЕУ огласиле тим поводом саопштењима која су, како оцењује Петковић, добра и потврђују да је реч о кршењу основних људских права Србима на КиМ, Петковић указује да није било ниједне друге реакције.

“Овде је одговорност на међународној заједници и ОЕБС-у пре свега, јер је дужан да преузме изборни материјал, референдумски материјал који смо послали на Мердаре како смо најавили, како би онда тај материјал био диструбиран бирачким местима на којима би наш народ могао да гласа. То није први пут, постоји процедура готово читаву деценију, ми смо и до сада у сарадњи са ОЕБС-ом организовали гласање, што је главно Мисији ОЕБС-а, а и загарантовано нам је Резолуцијом 12 44”, казао је Петковић.

Подсећа да је исте вечери када су заплењени камиони и ухапшени кординатори РИК-а и возач разговарао са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и тражио да се та ствар разреши.

“Невероватно је да се врши притисак на Београд иако је све обавезе и из Бриселског дијалога испунио, али се не врши на Приштину када треба да спроведе споразуме који су у интересу српског народа на КиМ”, указује Петковић.

Директор владине Канцеларије за КиМ каже да чињеница да сем тих саопштења и речи да ће да обавесте Приштину и учине све што могу како би се обезбедио процес одржавања референдума јасно говори да међународна заједница није адекватно реаговала.

“Не могу да верујем да имате пет најмоћнијих држава на западу Квинта и САД које не могу да изврше притисак на једног Аљбина Куртија поготову за ствари које су договорене и које су функционисале годинама уназад”, казао је Петковић.

Истиче да овакво понашање Куртија, гледајући на одлуку и резолуцију о неодржавању референдума на КиМ, ће носити несагледиве последице по процес нормализације односа Београда и Приштине без обзира што Београд не жели то.

“Београд жели разговор, да наш народ живи у миру и да на тај начин помогнемо и нашем народу на КиМ, али и целом региону јер од помирења српског и албанског народа зависи просперитет на целом Западном Балкану. Ако хоћемо мир, просперитет, нове инвестиције, нова радна места, све је то повезано са нашим напредовањем у дијалогу и проналажењем решења за сва отворена питања”, указује директор владине Канцеларије.

Међутим, како додаје, колико год да је Београд спреман, не може сам, већ је потребна и друга страна са којом ће да разговара.

Наводи да је он сведок да Приштина и у оквиру техничког дијалога одбија да разговара са Београдом о формирању заједнице српских општина, али и о питању енергетике, правосуђа, кључним темама о којима мора да се пронађе компромисно решење.

Истиче да је порука и Београда, али и српског народа који живи на КиМ пренета међународним партнерима, а то је да ће избори 3. априла бити одржани у складу са свим договорима и споразумима и на КиМ.

“Имали смо референдум, Курти забранио, запленио документацију, за дан и по смо организовали гласање за Србе са КиМ у централној Србији, али смо пренели поруку, као и Срби на КиМ, да ће избори 3. априла бити одржани у складу са свим договорима и споразумима на КиМ. Они шаљу поруку да неће бити никаквих избора на КиМ, ми на то нећемо пристати, пре свега неће пристати српски народ на КиМ из разлога што између осталог и ти изборни процеси и право изјашњавања људи показује да је наш народ уз своју државу и да ће тако и остати”, поручио је.

На питање шта се може очекивати од посете Лајчака и Габријела Ескобара прво Приштини, а затим и Београду, Петковић каже да је добро што долазе и што су заинтересовани за сва питања на Балкану, као и што ће причати и о темама које оптерећују наше односе.

“Управо на темама које су осетљиве за наш народ Курти покушава да генерише нове кризе и по питању таблица, по питању слободе кретања и то покушава и по питању енергетике. Видели смо да каже и то је лажи да се не плаћа струја годинама на северу КиМ. То је идеја да се оптужи север као црна рупа енергетске кризе на КиМ која има за циљ да пробају да свале кривицу и одговорност на српски народ, ударе на наше институције и гађају државу Србију и председника Вучића”, истакао је.

Петковић подсећа да је свих ових година, до почетка 2021, струју за север КиМ обезбеђивао Београд, а да је тренутак када се ушло у то снабдевање севера када је Приштина физички прекинула све далеководе и могућност снабдевања из Приштине.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Петковић: Курти изазвао сукоб на северу КиМ јер не жели да формира ЗСО

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић истакао је данас да је Аљбин Курти …