Главна / Друштво / Ђоковићу орден “Никола Тесла”: Он је нови српски геније

Ђоковићу орден “Никола Тесла”: Он је нови српски геније

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић одликован је орденом Николе Тесле, саопштено је из Теслине научне фондације из САД, коју чине амерички Срби, Американци и обожаваоци српског генија из читавог света.

У образложењу које је потписао Никола Лончар, председник ТНФ из Филаделфије, наводи се да је Никола Тесла је целом свету донео будућност, а Новак Ђоковић је створио будућност тениса и модерног спорта.

“Новак Ђоковић је нови Никола Тесла и нови српски геније. Својим делима уздигао је светску јавност, а нас Србе учинио поносним. Ми му се овим орденом захваљујемо и дајемо пуну подршку у његовом спортском, хуманитарним и патриотском раду”.

Орден Николе Тесле установљен је у Теслиној научној фондацији пре неколико година као одличје “У духу Николе Тесле“ или “Тесла спирит аwард“.

Како се наводи, повод за доделу Ордена Николе Тесле најбољем спортисти света су непријатна догађања у Аустралији, која су за последицу имала понижавање и рушење угледа самог Ђоковића, али и његовог српског народа.

Исказана нетпељивост, а у неким случајевима и мржња према Новаку, произвела је и мржњу према Србима, што не приличи државама и личностима из демократског света.

“Никола Тесла и Новак Ђоковић су тесно повезане личности, јер потичу из српског етноса, јер се као Динарци и Срби физички личе, и јер су, што је за нас у ТНФ било најважније, својим делима задивили свет и показали менталну и духовну снагу српског народа. Тесла и Ђоковић су данас симболи и амбасадори српског народа у свету”, сматра Лончар.

Председник ТНФ Србија Зоран Буловић истиче да је према подацима ове српске организације из Филаделфије, српски геније Никола Тесла данас најпознатији и најпопуларнији Србин на свету са 63 милиона појављивања на интернету и 33 споменика и бисте у 20 држава света.

“Новак Ђоковић је уз раме Николе Тесле. Новак је најпопуларнији модерни Србин у свету, има на интернету 17,3 милиона појављивања, носилац је два велика признања као најбољи тенисер на планети земљи и као најбољи светски спортиста у 2021. години. У време ових догађања у Аустралији добио је милион нових порука из читавог света. Амерички Срби предлажу да се Ђоковићу подигне споменик у Њујорку, поред монуметна Николе Тесле, који је Новак својевремено посетио”, рекао је Лончар.

Теслина научна фондација ће Ђоковићу уручити Орден Николе Тесле првом приликом, када се договори сусрет са најбољим спортистом света.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Владика Теодосије служиће молебан у Звечану

Владика рашко-призренски Теодосије служиће у 18 часова молебан, у Цркви Светог Ђорђа у Звечану. Владика …