Главна / Вести / Косово и Метохија / Павлина Радовановић за РТВ Грачаница: И да буде најгоре нећу напустити мој Ораховац

Павлина Радовановић за РТВ Грачаница: И да буде најгоре нећу напустити мој Ораховац

„Косово и Метохија и мој Ораховац је  љубав која се не може описати речима. Моја највећа жеља је да се сви Срби врате на КиМ и да живимо као некад“,овако започиње причу девојчица Павлина из Ораховца.

 

Павлина Радовановић је девојчица која воли да пева,свира клавир а у слободно време игра са својим другарима фудбал.Ова девојчица има само 12 година,шести је разред основне школе“Доситеј Обрадовић“ у Ораховцу и оно у шта је сигурна да никада, колико било тешко неће напустити свој Ораховац.

 

„Живим у Ораховцу, имам још две сестре и брата и ми смо срећни, јер нисмо напустили свој град. Наша слободна територија је око 300-400 метара, и ако ме питате као се живи ја ћу вам рећи и лепо и тешко. Лепо и лако се живи јер живим са својим народом и веома смо сложни и управо нас то држи у Ораховцу. Тешко нам је јер у комшилуку су нам Албанци и они нама не сметају,али нас провоцирају својом музиком и погрдним речима које упуђују мени и мојим другарима. Знате ,једино место где смо се играли било је игралиште где смо се ми српска деца окупљала и то су нам одузели . Ми се сада играмо у црквеном дворишту јер је ту најсигурније. Албанска деца мисле да је Ораховац њихов град, а није тако то је наш град и свако има право да живи где жели. Не бих отишла из Ораховца, остала бих сама овде на улици, као сироче неко, или бих остала кући сама. Замолила бих оца Исајиа из манстира Високи Дечани, да ја цео живот проведем код њих у молитви, зато што знам да ми је тамо најбезбедније. Хоћу да се  молим за свој народ, да се врате сви они који су сада у Србији, и да се сви моји другари који ми недостају врате”, казала је Павлина у Интервју са РТВ Грачаница.

 

Павлина похађа и музичку школу у Грачаници која је удаљена 60 километара од Ораховца. Њен музички таленат откривен је у петој години и то је открила њена мајка.

“Ја сам одједном тако кренула да певам и моја мама је заправо чула да ја умем да певам, да имам барем мало талента за певање, признајем било је  тешко свирати клавир, али су ми професори из музичке школе помогли и научили ме да померам прсте, да научим да седим правилно и како да држим ногу док свирам, тако да је сада пуно лакше. Kлавир сам добила захваљујући прилозима фондова „Осмех на дар“ и манастира Високи Дечани, као и уз помоћ Виктора из Лондона и Дражена из Хјустона, те да им се она пригодно и захвалила.

Павлинина највећа жеља је да када одрасте помогне манастиру Високи Дечани, Павлина каже да је  учествовала и у хуманитарној акцији за помоћ манастиру Гориоч, код Истока.

“Ја сам отпевала неколико песама и то не било каквих песама, него песме са Kосова и Метохије. Такође је певала и публика која је ту била и тако сам зарадила новац и тај новац који сам зарадила дала сам манастиру”, рекла је Павлина за РТВ Грачаница.

Пре 1999. године у Ораховцу је живело пет хиљада Срба, а данас их у том граду живи свега три стотине.

 

Check Also

Канцеларија за КиМ и ове године подржаће учешће произвођача са КиМ на Београдском манифесту

Канцеларија за Косово и Метохију подржаће ове године учешће туристичких организација, породичних винарија и малих …