Главна / Друштво / Празник рођења Исусовог треба прославити достојанствено и скромно

Празник рођења Исусовог треба прославити достојанствено и скромно

manastir_gracanicaНајрадоснијем хришћанском празнику Божићу претходи шестонедељни пост. У СПЦ кажу да пост није само уздржавање од масне хране, већ да он подразумева и духовни пост, уздржавање од страсти и грехова. Божићни пост траје до причешћа верника на литургији 7. јануара, а причешћу претходи исповест која ће у манастиру Грачаница почети данас у 15 сати.

Бранислав Секулић, грачанички парох, истакао јe  за програм Радио Грачанице, да се верници најпре морају исповедати како би примили свету тајну причешћа.

„ Људи који се не исповедају често воле да се исповедају пред светом тајном  причешћа да би добили благослов цркве и свог духовника-свештеника како би се причестили. Људи који живе афтиним црквеним животом, који се редовно причешћују и који имају афтиман однос и дијалог са својим свештеником немају обавезу да се исповедају сваки пут пре свете тајне причешћа, када им свештеник за то да благослов“.

Празник рођења Исусовог треба прославити у миру и духу православља, достојанствено и скромно јер се и Христос родио скромно у јаслама. Овај празник треба прославити уз истинску радост.

„Припремајући се кроз пост, молитву, суздржавање дочекујемо најрадоснији хришћански празник, који треба да прославимо првенствено литургијски а онда и традиционално.Традиционално има места у нашем животу, традиционално јесте добро, није оно измишњено само тако, али традиционално само у оквиру литиргијског живота човека јер традиција сама по себи не спасава већ само вера у Бога“.

Централна прослава Божића на Косову одржаће се у манастиру Грачаница а свету срхијерејску литургију служиће владика рашко-призренски Теодосије са свештенством и монаштвом Српске православне цркве.

Check Also

Преминуо професор Живорад Лазић Ђиђа

Професор Економско-трговинске школе у Лапљем Селу, Живорад Лазић Ђиђа, преминуо је у Београду, где се …