Главна / Друштво / СПЦ и верници данас обележавају Бадњи дан

СПЦ и верници данас обележавају Бадњи дан

badnji danБадњи дан се прославља дан уочи Божића и представља последњи и најстрожији дан божићног поста, као и велику срећу јер претходи дану Христовог рођења.

Бадњи дан

Бадњи дан је назив добио по грани храста – бадњаку који се на тај дан сече, уноси у кућу и пали. Постоје разни обичаји који се везују за овај дан, мало којих се одржало до данас.На овај дан  домаћини још увек раном зором и са пушкама иду у сечење бадњака, које потом до саме вечери држе уз кућу, пре уношења и стављања на огњиште. Данас су обичаји прилагођени времену у којем живимо, па се бадњак, обично у градовима, најчешће купује на пијаци вече пре или у само јутро Божића, уноси у кућу и ставља поред или близу славске иконе.

Трпеза на Бадњи дан је искључиво посна и најчешће се спремају риба, подварак и пребранац или тучени пасуљ, уз купус или кромпир салату. У неким крајевима Србије, за ручак би се попила и чаша црног вина уз по семе дрена, за срећу и радост током читаве године. Средина стола се, традиционално украшава плетеном корпом пуном житарица и сувог воћа.

Обичај сечења бадњака се везује за витлејемске пастире. Они су, на знак Звезде да се родио Христос Спаситељ, насекли гране бадњака и понели га у пећину да наложе ватру и огреју Христа и његову мајку.

Бадње вече

На Бадње вече, домаћин куће са синовима уноси бадњак, сламу и печеницу. Слама се посипа по читавој кући, а нарочито тамо где ће се служити вечера. Бадњак се полаже на огњиште, утом се пали и свећа и укућани једни другима честитају празник, очитају молитву, након чега се приступа посној вечери и ужива у породичном миру. Верује се да на овај дан или вече треба вратити све позајмљено и помирити се са свима са којима сте били у завади, како би цела наредна година протекла у миру и слози. У градовима је обичај измењен, па тако није необично видети масе људи окупљене у црквеним портама како заједнички пале бадњаке, веселе се и певају православне песме.

Check Also

Преминуо професор Живорад Лазић Ђиђа

Професор Економско-трговинске школе у Лапљем Селу, Живорад Лазић Ђиђа, преминуо је у Београду, где се …