Главна / Вести / Косово и Метохија / Косовска Митровица: Расте број заражених у српским срединама на КиМ

Косовска Митровица: Расте број заражених у српским срединама на КиМ

У српским срединама на Косову последњих дана бележи се раст броја новозаражених, али и хоспитализованих којих је у КБЦ “Северна  Митровица“ тенутно 90.

Епидемијска ситуација у већинским српским срединама на КиМ је, према речима др Златана Елека, озбиљна што показује велики број новооболелих и хоспитализованих.

“Последњих дана бележимо трнд пораста новооболелих што видимо кроз број тестираних, од којих је већи број позитивних. Тестирање у понедељак показало је да смо имали од 250 узорака 140 је било позитивних. У овом моменту у КБЦ Косовска Митровица је 90 пацијената, 5 је у респираторном центру. Последња два-три дана имамо и умрлих, то су већином старије особе, то су углавном особе које нису вакцинисане”, казао је др Елек.

Он апелује да се грађани вакцинишу како би се спречило ширење вируса, и истиче да је у српским срединама на КиМ мали број вакцинисаних.

“Подаци показују да су на КиМ првом дозов вакцинисане 33 хиљаде, 32 000 другом дозом и око 12 000 вакцинисаних трећом дозом. То је недовољан број с обзиром да је Омикрон сој узео маха, врло брзо се шири. Нисмо се адекватно придржавали препоручених мера Кризног штаба, па сада имамо резултате овакве какви јесу. Оно што није добро јесте то да је и одређен број здравствених радника оболео”, рекао је др Златан Елек.

У КБЦ континуирано тече процес рада и у црвеној и у зеленој зони.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Вучић: Знамо имена наших људи које желе да ликвидирају на КиМ

Председник Србије је на ТВ Прва рекао и да потези Приштине не доприносе решавању тензија, …