Главна / Вести / Косово и Метохија / Грубјешић: Политички дијалог би требало да се настави када на столу буде питање ЗСО

Грубјешић: Политички дијалог би требало да се настави када на столу буде питање ЗСО

Потпредседница Центра за спољну политику Сузана Грбујешић каже да би Приштина, после порука које су специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар и специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак поновили на крају посете, за почетак требало да почне са формирањем Заједнице српских општина, по споразуму потписаном 2013. и 2015. године.

Она је за Косово онлајн рекла да се нада да су косовске власти добро схватиле поруку двојице изасланика.

“За почетак нека почну са формирањем ЗСО онако како је то потписано 2013. и 2015. Тај модел је прихватила тадашња косовска влада, а гарант споразума је била ЕУ, уз подршку САД”, навела је Грубјешић.

Поводом ставова двојице изасланика које су изнели на заједничкој конференцији за новинаре на крају посете Косову, Грубјешић је рекла да су Ескобар и Лајчак само поновили познати став да све обавезе из Бриселског, али и из Вашингтонског споразума треба да се спроведу.

“Та изјава се односи на косовску страну која треба да крене у формирање ЗСО, али и да спроведе Вашингтонски споразум јер ту није ништа урађено са приштинске стране. За почетак Приштина треба да се прикључи иницијативи Отворени Балкан коју САД снажно подржавају, да се постигне договор о језеру Газиводе и свему ономе што се налази у том споразуму”, рекла је Грубјешић.

Поводом изјаве Лајчака да се нада да ће дијалог ове године бити убрзан, Грубјешић каже да постоје шансе да до дијалога на највишем политичком нивоу дође уколико се на дневном реду нађе формирање ЗСО.

“Нема ту никаквих нових момената. Технички тимови настављају разговоре око регистарских таблица и других техничких ствари које могу да ураде. Политички дијалог би требало да се настави када на столу буде питање ЗСО”, рекла је Грубјешић.

Извор: Косово онлајн

Check Also

Вучић посетио Драгишу Гаљка, рањеног Србина са КиМ

Председник Србије Александар Вучић посетио је данас у Ургентном центру Клиничког центра Драгишу Гаљка којег је …