Главна / Друштво / Паљење бадњака испред манастира Грачаница

Паљење бадњака испред манастира Грачаница

badnje veceУ порти манастира Грачаницa вечерас је ложењем бадњака почела прослава Бадње вечери којом се најављује Божић, празник рођење Исуса Христа. Бадњак су ложили грачанички свештеници са сестринством манастира у присуству многобројних верника.

Oвај дан се обележава литургијама у црквама, паљењем бадњака и породичним окупљањем за посном вечерњом трпезом.

Сви обичаји имају смисао хришћанског заједништва, па се сматра да се људи окупљени око бадњака загревају љубављу и слогом, а његову светлост уносе у мрак незнања и празноверја.

Мештанин Грачанице Љубомир Максимовић, истакао је за наш програм да је овај дан за њега најсвечанији чин свих православаца који славе овај велики празник.

“Овај дан је најрадоснији за све и мора да прође како вечерас приликом паљење бадњака испред свете Грачанице, тако и сутрашњи дан у весељу и љубави у богатој трпези,  јер ово се не доживљава сваког дана”, казао је Максимовић.

Нина Мојић, рекла је да по први пут присуствује овом обреду у манастиру Грачаница и  да је пресрећна због целокупне атмосфере и народа који се вечерас окупио у порти манастира Грачаницa.

Након паљења бадњака верници ће Бадње вече обележити и у својим домовима, традиционалним обичајима.

У манастиру Грачаница на Божићно јутро почиње празнично бденије, а потом ће од 8 часова бити служена и празнична литургија.

Check Also

Преминуо професор Живорад Лазић Ђиђа

Професор Економско-трговинске школе у Лапљем Селу, Живорад Лазић Ђиђа, преминуо је у Београду, где се …