Главна / Вести / Свет / Белоруси гласали, Русија сада може да постави нуклеарно оружје

Белоруси гласали, Русија сада може да постави нуклеарно оружје

Грађани Белорусије су на референдуму у недељу изгласали промену устава којом се одобрава предлог за одрицање од ненуклеарног статуса, јавиле су руске новинске агенције.

Овим потезом, додаје “Гардијан”, би теоретски било дозвољено Русији да постави нуклеарно оружје на белоруску територију први пут од распада Совјетског Савеза, а одлука са референдума ће ступити на снагу десет дана након што се објави у Службеном листу, истиче руска агенција РИА Новости.

Председник Белорусије Александер Лукашенко је у суботу рекао да уколико запад размести нуклеарно оружје у Пољску или Литванију, односно, на границе Белорусије, онда ће он затражити од руског колеге Владимира Путина да врати Минску нуклеарно оружје, којег се Белорусија одрекла безусловно.

Према агенцији РИА, председник Централне изборне комисије Белорусије Игор Карпенко, казао је да је 65,16 одсто бирача гласало за уставне промене.

Запад је већ рекао да неће признати резултате референдума.

Капренко је додао да је 10,07 одсто гласало против уставних промена.

“Укупно је 4,440.813 људи, односно 65,16 одсто људи гласало за промену устава, а 686.165 људи, или 10,07 одсто је гласало против”, прецизирао је Карпенко, пренела је агенција ТАСС.

На референдум је изашло 78,63 одсто гласача.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

ЕУ: Значај напретка у нормализацији односа Београда и Приштине

Лидери ЕУ усвојиће на самиту у Бриселу 23. и 24. јуна закључке о Западном Балкану …