Главна / Вести / Косово и Метохија / Павићевић: Формирање општина биће статусно неутрално

Павићевић: Формирање општина биће статусно неутрално

pavicevicНа данашњем састанку у Бриселу представника Европске уније, српског управљачког тима и приштинске делегације инсистираћемо да се конституисање скупштина општина на северу Косова и Метохије спроведе у складу са принципом статусне неутралности, изјавио је официр за везу Србије у Приштини Дејан Павићевић.

Он је за “Вечерње новости”, одговарајући на питање да ли је могуће спровести статусну неутралност на северу, ако је у Грачаници поновљена конститутивна седница одржана по “правилима Приштине”, рекао да је општина Грачаница, која ради по косовском систему, постојала и раније.
“Међутим, на северу покрајине избори су одржани на другачији начин, односно први пут по новом систему, тако да се изборни циклус мора спровести до краја на статусно неутралан начин”, рекао је Павићевић.

Постизборни заплет настао је, како подсећају “Новости”, зато што власти у Приштини, односно Министарство за локалну самоуправу, захтевају да на позивницама за одржавање конститутивних седница скупштина општине буде лог “Републике Косово” и ознака “Владе Косова”.

На питање да ли постоји крајњи рок за формирање локалних власти и шта ће бити ако се он пробије, Павићевић је рекао да је у питању рок од 45 дана “који подразумева време од поновљених избора на поједним бирачким местима”.

Тај рок је, наставио је Павићевић, “подељен на три ‘термина’ од по петнаест дана”.
“У првом термину, седницу сазива градоначелник, у другом најстарији одборник, док се у трећем, крајњем року, седница сазива на захтев већине одборника”, прецизирао је Павићевић.

Извор: Тањуг

 

Check Also

На Kосову 112 оболелих од коронавируса, петоро излечених

На Kосову је 112 особа оболело од коронавируса, а након другог понављања теста, петоро пацијената …