Главна / Вести / Косово и Метохија / Разговори о будућности Еулекса су у току

Разговори о будућности Еулекса су у току

eulexМисија Европске уније на Косову ће убрзо престати да прима случајеве ратних злочина и корупције и тај посао ће преузети косовско правосуђе, преноси приштински дневник Трибуна, који тврди да је имао увид у нацрт одлуке о трансформацији Еулекса.

Нацрт предвиђа да најкасније у фебруару косовско правосуђе почне да прима случајеве ратних злочина и корупције, што је до сада радио Еулекс.

У тексту Трибуне се наводи и да је планирано да се мандат Еулекса мења у две фазе, али да то тек треба да одобре земље чланице Европске уније.

Прва фаза је тромесећни прелазни мандат, а друга која почиње 15. септембра предвиђа да Еулексу остану у надлежности до сада отворене истраге високог профила и надгледање Бриселског споразума Косова и Србије од априла прошле године.

Садашњи мандат Мисије Еулекса истиче 15. јуна, а Трибуна пише да нова мисија Европске уније, чије се име још не зна, неће одмах преузети функцију.

У тромесчном периоду ће се извршити трансформација садашње мисије Еулекса, која треба да се заокружи до 15. септембра. У свим деловима стратегије за трансформацију Еулекса се истиче да ће Еулексови тужиоци и судије наставити да раде на до сада отвореним предметима ратних злочина и организованог криминала и корупције.
У оквиру нове мисије остаје један број тужилаца и судија, али неће бити администрације како је сада случцај. Нова мисија ће деловати у оквиру канцеларије Европске уније на Косову. У року од годину дана се предвиђа да нова мисија пренесе сва овлашћења надгледања на Специјалног представника Европске уније на Косову.

То се међутим неће догодити када се ради о северу Косова.

У стратегији за трансформацију Еулекса се, према писању Трибуне, наводи да ће и за нову мисију важити Резолуција Савета безбедности Уједињених нација 1244 из 1999. године, али ће се обавити размена писама институција Косова и високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност, што је био случај и када је установљена мисија Еулекса. Предвиђено је да средином јануара представници Косова које ће предводити заменик премијера и министар правде Хајредин Кучи у Бриселу разговарају са високим званичницима Европске уније о новом мандату мисије ЕУ.

Check Also

Ракић у посети општини Грачаница

Председник општине Грачаница Срђан Поповић састао се данас са потпредседником Владе и министром локалне самоуправе …