Главна / Вести / Србија / Вучић: Дедиње 2 боље него бечки АКХ
Beograd, 11. marta 2022. - Institut Dedinje 2, najsavremeniji institut za kardiovaskularne bolesti u regionu, danas otvara svoja vrata. Svecnom otvaranju Dedinja 2 prisustvuje i predsednik Aleksandar Vucic, kojem je direktor Instituta Milovan Bojic rekao da nova bolnica ima sve sto je potrebno jednoj modernoj klinici. Gradonacelnik Beograda Zoran Radojicic, zamenik gradonacelnika Beograda Goran Vesic, ministar zdravlja Zlatibor Loncar i direktor KBC "Dragisa Misovic" Vladimir Djukic na svecanom otvaranju. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg

Вучић: Дедиње 2 боље него бечки АКХ

Председник Александар Вучић, који присуствује свечаном отварању Института за кардиоваскуларне болести Дедиње 2, изразио је задовољство што је од директора и лекара те здравствене установе чуо да је боља и модернија од бечког клиничког центра АКХ, који већ дуго важи за референтну, узорну здравствену установу на европском нивоу.

Вучић је директора Института Милована Бојића упитао да ли Дедиње 2 заостаје за бечким АКХ, а Бојић му је одговорио:

“Не, не заостајемо ни мало”.

У АКХ, Универзитетском клиничком центру Беча, иначе, раде се многе интервенције које до сада нису могле у нашем региону, а и бројни лекари, као и сам директор Дедиња др Милован Бојић ишли су на усавршавање управо на АКХ.

“Радостан сам када све ово чујем, да је све овде боље и савременије, за то живите и радите. Набавили смо најбоље апарате, сву опрему”, рекао је Вучић.

Он је у Институту обишао и Центар за мониторинг, једини такав у Србији, будући да, како су му пренели запослени, само још две установе у земљи имају такав вид мониторинга за пацијенте, али не и сам Центар какав постоји на Дедињу 2.

Мониторинг омогућава да стручни тим прати стање пацијената са срчаном инсуфицијенцијом или неким другим обољење, који се налазе код куће, а сваки поремећај у њиховом стању се шаље путем 3Г мреже, како би лекари затим реаговали.

Путем овог Центра може да се прати 120 пацијената.

Лекари су му током обиласка пренели да сада велики број пацијената, које су раније проглашавали иноперабилнима, односно нису могли да их спасу ни операцијом, могу да оперишу.

Такође, обишао је лабораторију, операционе сале, одељења, као и нови амфитеатар, где су га поздравили млади лекари, а представљен систем који се користи за праћење рада клиничких лекара и специјализаната, како би се обезбедила најбоља могућа нега пацијентима.

Једна од младих лекарки захвалила се на прилици коју је добила на тој клиници:

“Ми смо овде пронашли нашу Америку, Немачку, Канаду, даћемо све од себе да се радом, трудом, залагњем одужимо земљи за услове који су нам пружени”, поручила је она.

Вучић је рекао да млади лекари имају прилику да уче од најбољих, и да ће им плате расти у наредном периоду.

“Ретко када људи нешто позитивно кажу. Драго ми је што ви, који радите овде, кажете лепе ствари. Увек сам говорио, када направе зграду, није зграда то што носи све, људи су најважнији…”, рекао је Вучић.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Вучић: Албанија и Северна Македонија заслужују почетак преговора, Србија повећала размену са ЕУ за 30 одсто

Председник Александар Вучић изјавио је на заједничкој конференцији за новинаре са лидерима из региона у …