Главна / Вести / Србија / Чадеж: “Чуваркућа” чува Србију

Чадеж: “Чуваркућа” чува Србију

Фирма Победа из Предејана, која се бави обрадом поврћа на традиционалан начин, добила је жиг “Чуваркућа” за шест својих производа, а у оквиру промоције пројекта “Стварано у Србији” и овог жига, фабрику је данас посетио и председник ПКС-а Марко Чадеж и поручио да “Чуваркућа” чува Србију.

“Ово је (ајвар) један од 866 производа који носи жиг потврде квалитета, али и потврде да су ови производи створени у Србији и од домаћих сировина”, рекао је Чадеж док је у руци држао теглу ајвара, чији извоз ускоро креће за Немачку.

Истакао је да ове особине издвајају овај производ од осталих и објаснио да се куповином производа са ознаком “Чуваркућа” уногоме доприноси изградњи путева, школа и болница, јер новац остаје у земљи.

Поручио је да је због тога “Чуваркућа” важна за развојне аспекте земље и да “Чуваркућа чува кућу”.

Он је нагласио да су власници “Победе” покренули своју производњу 2020. године у јеку пандемије и успели да допринесу економском развоју овог краја, као и да сачувају до 200 радних места.

“Ова компанија носи назив ”Победа” и заиста сте победили. Сачували сте своје људе, компанију и удвостручили производњу, а кренуо је и извоз ајвара за Немачку”, рекао је Чадеж.

Поручио је да ће ПКС урадити све да помогне домаћим произвођачима, како би пронашла нове партнере и нова тржишта за производе које нуде.

Чадеж је казао да је жиг Чуваркућа намењен, пре свега, домаћем тржишту, као и да је идеја да наши људи имају у понуди квалитетне производе чијим одабиром доприносе развоју Србије.

Чадеж се осврнуо и на актуелну кризу изазвану ратом у Украјни и оценио да је ситуација на домаћем тржишту тренутно стабилна.

“ПКС из дана у дан прати привредна кретања када је у питању криза у Украјни, како извоз, тако и увоз, и ситуација је за сада стабилна. Подаци ПКС-а указују на то да имамо довољна прехрамбених производа за потребе наше земље, а имамо довољно и за извоз”, рекао је Чадеж.

Додао је да су и цене прехрамбених производа у нашој земљи стабилне, за разлику од ситуације у Европи.

Према његовим речима, око 80 одсто прехрамбених производа на рафовима у супермаркетима широм земље, произведени су у Србији, те нема разнога за бојазан од несташице.

Такође, Чадеж је рекао да је Србија у могућности да испоштује уговоре који су потписани са земљама региона, те да ће и у овој кризној ситуацији остати поуздан партнер својим суседима.

Љута папричица, ајвар благи и љути, купус главица, рибанац и купус листови производи су фабрике из ове варошице у близини Лесковца, који носе ознаку са жигом “Чуваркућа” – доказ домаћег порекла и квалитета.

Приликом обиласка “Победе” Чадеж је разговарао са менадзментом компаније о актиелној ситуацији у области малопродаје и снабдевености трговина, као и о значају куповине квалитетних домаћих производа.

Директорка фабрике “Победа д.о.о. Предејане” навела је да њена фабрика 2020. произвела 10.000 тегли ајвара и да је прошле године удвостручила производњу на 20.000 тегли.

Изразила је уверење да ће производња њене компаније, ове године, надмашити досадашње резултате.

Директор Регионалне коморе Горан Јовић казао је да у овом делу Србије ознаку “Чуваркућа” имају и јабука “делишес” из Владичиног Хана и пет млечних производа млекаре “Гложане”.

“Надам се да ће жиг ”Цуваркућа” понети још многи аутентични производи из овог дела Србије”, рекао је он.

Додао је да су фабрике као што је “Победа”, доказ да је Јабланички округ и даље жив и да људи у њему желе да остану.

Јовић је нагласио да је влада Србије умногоме допринела развоју овог округа, јер је довела стране инвеститоре и нове фабрике.

Из ПКС- а су рекли да је жиг “Чуваркућа” за годину и по дана понело око 900 производа који ће додатно бити промовисани у 150 продавница широм Србије.

Купујући “Чуваркуће”, које су резултат акције “Стварано у Србији”, најбоље се чува економија Србије, јер три пута више вредности остаје у земљи, када се купују домаћи производи.

Такође, куповином ових прозвода, чувају се и српска села, отварају нова радна места, а млади мотивишу да остану у земљи, кажу у ПКС.

Привредна комора Србије покренула је у јуну 2020. године акцију “Стварано у Србији”, усмерену на подршку домаћим производима и произвођачима, као и на јачање свести потрошача о значају куповине домаћих производа.

Жиг “Чуваркућа” може освојити производ који има натпросечан квалитет и створен је у Србији, од домаћих ресурса, као и производи или производне линије који припадају областима прерађивачке индустрије, утврђеним шифрарником.

Натпросечан квалитет значи да производ својим укупним својствима осигурава виши ниво мерљивог квалитета, има бољу функционалност, вишу употребну вредност, тржишну препознатљивост и савремени дизајн, као и међународно признате стандарде и сертификате.

Један од услова за добијање “Чуваркуће” је и да је производ на тржишту најмање годину дана пре упућивања захтева за доделу жига.

Производи који носе жиг “Чуваркућа” гарантовано је направљен у Србији, а све фирме које су заинтересоване да њихови произоди понесу ову ознаку, могу се јавити ПКС.

Check Also

Министар Вучевић обишао Гарду Војске Србије

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић обишао је данас Гарду Војске Србије у касарни …