Главна / Друштво / “Дан отворених врата”- помоћ у одабиру факултета

“Дан отворених врата”- помоћ у одабиру факултета

Ученици завршних разреда Средњих школа већ размишљају о упису на факултет. Неки без дилеме већ знају за шта се опредељују, док добра већина, често упркос својим афинитетима, због потражње одређених профила на тржишту рада има дилему. Зато се на факултетима универзитета у приштини са седиштем у Косовској Митровици већ почетком априла организују презентације високошколских установа, о могућностима и перспективи коју пружају.

“Ово је подухват који ће помоћи студентима који се још увек нису одлучили шта ће да упишу и чиме ће да се баве у животу. То је од великог значаја, јер тако ми у дану када су “отворена врата” њима приближимо како факултет ради и шта се њима као будућим студентима нуди. Тако се они већином определе јер сваке године имамо све већи број студената који уписују, и то је показатељ. Односи и сарадња са професорима су такође одлични”, каже за Радио Косовска Митровица Никола Ђукић студент продекан на Природно-математичком факултету.

Дан отворених врата се иначе организује 6. априла у 9х, у циљу презентовања начина и услова студирања, на сваком од одсека на Природно-математичком факултеу Универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици.

“Ми смо већ увежбани и студенти и професори и радимо то тако што направимо промоцију свих шест одсека (математика, физика, биологија, хемија, информатика и географија), долазе студенти у групама и ми вршимо презентацију за сваки посебно”, додаје Ђукић.

Он каже да је из године у годину највеће интересовање за информатику и географију, док за математику влада најмање интересовање, али то не значи да је и на овим одсецима мањи број студената.

Као веома корисно у одабиру будућих занимања и студијских програма на факултетима, наши гости виде и у понуди и потражњи занимања на тржишту рада.

“На будуће бруцоше и њихова занимања највише утицаја има околина и породица. Уколико нису сами информисани, отоме их информишу други али пре свега родитељи и пријатељи.То доста утиче на одлуку и одабир смерова на нашем факултету али и стварна жеља и љубав према одређеном занимању”, каже Михаило Радичевић, заменик председника Студентског парламента. Додаје, да природно – математички факултет није усамљен у смислу промоције и представљања програма, већ то сваки од десет факултета Универзитета у Приштини, чини на свој начин. Радичевић говори из искуства и разговора са својим колегама у Студентском парламенту.

Сматрају да факултети доста улажу, како би студентима омогућили адекватне услове за рад али и за ваннаставне активности. Издвајају митровачки Студентски дом, као најбољи у Србији по оцени студената, који долазе да се школују у косовску Митровицу из централне Србије али и региона.

После паузе услед епидемије поново се организује “Приматијада” у Будви од 28.априла до 3.маја. То је скуп научно спортских манифестација где студенти Природно-математичког факултета презентују своје научне радове са свих шест одсека али се истовремено такмиче у различитим спортским дисциплинама.

Ове године Природно-математички факултет Приштинског Универзитета  учествује у овој манифестацији, а то виде као прилику да студенте из региона упознају са условима студирања у Косовској Митровици и привуку их да што више долазе и студирају.

Извор: Радио Митровица север

Check Also

Свечаним приредбама обележена школска слава на централном Космету

Светосавском химном и пригодним културно-уметничким програмом, ученици и наставници на централном Космету обележили су школску …