Главна / Вести / Косово и Метохија / Бјелогрлић: Промоција филма почела и завршава се на Космету

Бјелогрлић: Промоција филма почела и завршава се на Космету

montevideoУ препуној биоскопској сали Дома културе у Грачаници данас у 13 часова почела је прва пројекција филма редитеља Драгана Бјелогрлића „Монтевидео: Видимо се!“. Предпремијери су присуствовали премијер Србије Ивица Дачић, министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин, заменик директора Канцеларије за КиМ Мирко Крлић, као и сам редитељ филма Драган Бјелогрлић и глумачка екипа у саставу: Милош Биковић, Петар Стругар и Виктор Савић.

Делегација из Београда и глумци су овом приликом обишли манастир Грачаницу где су се и обратили новинарима.

Редитељ Драган Бјелогрлић је рекао да је јако срећан што се након три године враћа на Косово и Метохију да и овај други део филма премијерно прикаже на Космету, овога пута у Грачаници с обзиром да је први део приказан у Звечану.

„Драго ми је што је промоција овог филма почела овде на Косову и овде се и завршава. Надам се да ће и наредни филм који је у плану бити промовисан овде“, рекао је Бјелогрлић.

Премијер Дачић је захвалио свим присутнима и изразио задовољство што је овога пута његова посета Космету културног карактера.

„Овога пута нисам ја главни гост. У пратњи сам ове сјајне глумачке екипе, и драго ми је што се овако значајан културни догађај дешава баш овде на Косову и Метохији“, истако је Дачић.

Млади глумци Биковић, Савић и Стругар изразили су пре свега задовољство што су опет на Космету, и захвалили редитељу што им је омогућио да буду део овако великог и значајног културнугог догађаја, а посебно су захвалили публици на добродошлици и истакли да им је задовољство што су обрадовали  фанове својим присуством.

Због великог интересовања, након две заказане пројекције филма, одржаће се и трећа, такође вечерас у 19 часова.

Дачић: Што пре конституисати ЗСО

На процес формирања Заједнице српских општина неће утицати поновни избор градоначелника северне Косовске Митровице, рекао премијер Ивица Дачић и додао да је ЗСО потребно што пре конституисати. Наставак дијалога Београда и Приштине 27. јануара, најавио премијер.

Премијер Србије Ивица Дачић сматра да је потребно што пре конституисати Заједницу српских општина (ЗСО) на Косову и Метохији и да на тај процес неће утицати поновни избор градоначелника северне Косовске Митровице.

Дачић је новинарима у порти манастира Грачанице рекао да је веома битно за грађане да се што пре конституише ЗСО, истакавши да “сам градоначелник нема важну улогу” у томе.

Премијер је објаснио да је потребно да скупштине општина донесу одлуку о конституисању ЗСО и да што пре саставе Статут ЗСО.

Дачић сматра да формирање Заједнице српских општина неће успорити поновни избори за градоначелника северне Косовске Митровице, који се очекују у фебруару.

Премијер је објаснио да званични Београд не одређује датум када ће ти избори бити одржани, а да би, према најавама из Приштине, могли да буду 23. фебруара.

Упитан о спору Крстимира Пантића, који није преузео функцију градоначелника Северне Митровице, и министра Александра Вулина, Дачић је одговорио да Вулин спроводи политику Владе Србије и да је та политика имала позитиван одговор код Срба који су учествовали на последњим изборима на Косову и Метохији.

“Не бих улазио у политичке разлоге одређених напада или сукоба, а у сваком случају Влада Србије је прихватила Бриселски споразум”, рекао је премијер.

Дачић је поновио да у овим условима, за одбрану националних интереса не постоји бољи начин од позивања на одредбе Бриселског споразума.

Према његовим речима, упркос свим отпорима, па чак и физичким нападима, политика Владе Србије добила је подршку народа на Косову, па је самим тим и “деловање Вулина било успешно”.

Нагласио је да то сматра и висока представница ЕУ Кетрин Ештон, која то наводи и у својим извештајима које припрема за европске институције.

Србија за наставак дијалога

Дијалог Београда и Приштине биће настављен у Бриселу највероватније 27. јануара, најавио је српски премијер и објаснио да је дијалог померен за дан раније него што је претходно планирано, због обавеза високе представнице ЕУ Кетрин Ештон.

“Србија је опредељена да се дијалог настави, јер ми желимо да се сва отворена питања решавају”, рекао је премијер.

Према његовим речима, бројне су теме у наставку дијалога Београда и Приштине – правосуђе, имовина грађана и Српске православне цркве… Дачић је истакао и да је циљ Београда да се настави дијалог о оним темама о којима су већ започети разговори, да се анализира постојеће стање и да се види који су даљи кораци.

Подсетивши да ће 21. јануара у Бриселу бити одржана прва међувладина конференција о приступању Србије ЕУ, он је најавио да ће одмах након тога почети први скрининг посвећен поглављу 35 “у коме се углавном налазе питања из дијалога са Приштином”.

Гледамо у будућност, а не у прошлост

Премијер Дачић верује да Београд и Приштина могу постићи договор који ће омогућити нормалан живот свим грађанима на Косову и Метохији.

Премијер је рекао да Београд и Приштина имају различите ставове у вези са статусним питањима, поновивши да разговори у Бриселу нису статусног карактера.

Упитан да ли ће се извинити за криминална дела за која Албанци сматрају да је одговорна влада у Београду, Дачић је одговорио да онај ко је учинио било које кривично дело “било да је припадник српског или албанског народа треба да одговора”.

“Није мој посао да се извињавам – мој посао је да гледам у будућност, а не у прошлост”, рекао је Дачић.

Он је истакао да верује да је “могуће постићи договор о нормализацији односа, да се на Косову и Метохији омогући нормалан живот”.

Упитан да ли је одустао од некадашње идеје о подели Косова и Метохији, Дачић је одговорио да као премијер нема право да износи личне ставове, које је саопштавао раније.

Дачић је у порту манастира Грачанице стигао са редитељем филма “Монтевидео, видимо се!”, Драгом Бјелогрлићем и глумачком екипом.

Премијер је претходно у Дому културе, где је премијерно приказан тај филм, разговарао са грађанима.

Дачића су у порти манастира Грачанице дочекале многе новинарске екипе и грађани, а његов боравак обезбеђивале су појачане полицијске снаге.

Check Also

Дрецун: Сценарио на Косову је део дугорочног плана Приштине

Председник скупштинског Одбора за КИМ Милован Дрецун је рекао да је “Приштина ову кризу направила …