Главна / Друштво / Петковић честитао Светски дан Рома

Петковић честитао Светски дан Рома

Припадницима ромског народа, посебно онима који су остали да живе на Косову и Метохији или се привремено налазе у централној Србији као интерно расељена лица са Космета, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић честитао је  Светски дан Рома.

“Велики број Рома на Косову и Метохији делио је током ратних година, а и касније, судбину са српским народом и био мета напада и прогона. Нажалост и данас су Роми у нашој јужној покрајини жртве занемаривања и сегрегације, којима је често изложен и српски народ.
Роми који данас живе у већински српским срединама на Косову и Метохији третирају се као равноправни грађани и у тим срединама се и даље активно ради на проналажењу институционалних механизама, који ће бити у служби одбране њихових права и интереса”, наводи Петковић.

Држава Србија ће наставити да се залаже за унапређење положаја ромске популације, борећи се против вишеструких предрасуда, дискриминације, неједнакости, социјалне искључености и сиромаштва, поручује Петковић.

“Радићемо на даљем прогресу у областима образовања, запошљавања, становања, социјалне и здравствене заштите и на омогућавању њиховог укључивање у све сегменте друштвених делатности.
Свим припадницима ромског народа желим да истрају у очувању свог идентитета, културе, језика и обичаја, који представљају важан елемент наше мултикултуралности”, наводи директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић у честитки Међународног дана Рома.

Check Also

Свечаним приредбама обележена школска слава на централном Космету

Светосавском химном и пригодним културно-уметничким програмом, ученици и наставници на централном Космету обележили су школску …