Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић са шефицом Мисије УНМИК о наставку сарадње

Вучић са шефицом Мисије УНМИК о наставку сарадње

Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас са специјалном представницом генералног секретара и шефицом Мисије УНМИК Каролин Зијаде уочи предстојеће седнице СБ УН 20. априла на којој ће се расправљати о извештају Генералног секретара Антонија Гутереша о раду УНМИК-а.

Вучић је истакао да су редовни контакти са представницима УНМИК-а важни за Србију због одржавања континуитета разматрања питања Косова и Метохије, саопштила је прес служба председника.

„За Србију је УН најзначајнија међународна организација у контексту очувања територијалног интегритета и суверенитета, а ми смо, као и увек до сада, посвећени наставку сарадње УНМИК“, истакао је Вучић и додао да наша земља сматра важним благовремене, адекватне и видљиве реакције УН на бројне инциденте и провокације.

У том контексту, председник је изразио наду да ће извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, који би требало да буде представљен на предстојећој седници СБ УН бити фер и поштен и да ће садржати све примедбе и примере инцидената на Косову и Метохији, које је он изнео у току састанка са Зијад.

Председник је истакао да актуелна ситуација на Косову и Метохији у том извештају треба да садржи јасну и недвосмислену осуду ускраћивања основних права, опасних провокација и једностраних одлука Приштине и кршења Резолуције СБ УН 1244 и Бриселског споразума, чиме се константно доводи у питање стабилност читавог региона.

Председник је подсетио и да је од потписивања Бриселског споразума прошло девет година, а да и даље нема напретка у имплементацији обавеза које је преузела друга страна, пре свега у вези са оснивањем Заједнице српских општина и додао да Србија очекује да се постигнути договори поштују и примене у пуној мери.

Каролин Зијаде нагласила је да је мандат УНМИК и КФОР јасан, те да су обим и улога ових мисија јасно одређени, те да је присуство Мисије веома важно за одржавање стабилности на Косову и Метохији, како кроз доследну примену Резолуције 1244 УН, тако и кроз ангажовање да се реализују договори постигнути у оквиру Бриселског дијалога.

Она је указала и на неопходност наставка дијалога Београда и Приштине, као и на значај свих настојања у правцу конструктивне регионалне сарадње.

Шефица мисије УНМИК Каролин Зијаде честитала је председнику Вучићу на изборној победи и изразила уверење да ће Србија наставити продуктивну и добру сарадњу са УНМИК-ом и у наредном периоду.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Јевтић: Седница Скупштине прилика да се покаже јединство

Потпредседник Српке листе Далибор Јевитић изјавио је да је данашња седница Скупштине Србија посвећена КиМ …