Главна / Друштво / Удружење “Спона” из Северне Македоније и Дом културе “Грачаница” потписали споразум о дугорочној сарадњи

Удружење “Спона” из Северне Македоније и Дом културе “Грачаница” потписали споразум о дугорочној сарадњи

Српски културно-информациони центар „Спона“ са седиштем у Скопљу, како је речено на одржаној презентацији у Грачаници, основан је пре 17 година као невладино удружење грађана са основним циљем остваривања интереса српске заједнице у Северној Македонији.

„Нама требају темељне, корените српске теме како се српство, односно Срби који тамо живе, не би идентификовали само са Србијом или Београдом него управо са тим исконским српством који је органски део и са Косовом и Метохијом“, истакао је на промоцији један од представника овог Удружења Милош Стојковић.

Прве активности Удружења Спона биле су везане управо за простор Косова и Метохије, казао је представник Споне Милутин Станчић.

„Заиста је част и задовољство у овом Дому културе говорити о нашим корацима и нашој делатној снази која се огледа кроз 17 година рада од формирања и 10 година хуманитарног рада. У том хуманитарном прожимању наше прве активности биле везане за простор Косова и Метохије у првим годинама за Косовско Поморавље, а потом и за централни Космет“, рекао је Станчић.

Превасходна намера Удружења Спона из Скопља, како је истакла Братислава Трајковић, јесте да повеже генерације и приближи Србе из Северне Македоније својој матици Србији.

„Спона се инспирише потребама народа и има за циљ да доспе до народа, да повеже генерације, да повеже људе из урбане и руларне средине, да буде веза са матицом Србијом и да буде веза са свим Србима из региона“, нагласила је Трајковић.

Након презентације рада и активности културно-информационог центара „Спона“ потписан је споразум о дугорочној сарадњи између Дома културе „Грачаница“ и овог Удружења Срба из Северне Македоније.

 

 

 

Check Also

Свечаним приредбама обележена школска слава на централном Космету

Светосавском химном и пригодним културно-уметничким програмом, ученици и наставници на централном Космету обележили су школску …