Главна / Култура / Започета реализација пројекта “Српско коло” у Грачаници

Започета реализација пројекта “Српско коло” у Грачаници

Под покровитељством Министарства културе и информисања Владе Републике Србије у Грачаници је започета реализација пројекта “Српско коло”, који реализује национални ансамбл народних игара и песама Kосова и Метохије „Венац“.

Пројекат „Српско коло“ незаобилазни део наше нематеријалне културне баштине покренули су Активи основних и средњих школа у српским срединама централног Косова, са циљем ширења свести и важности неговања традиционалних, духовних и културних вредности.

„Поред свог професионаног рада који обављамо, свој рад посвећујемо и деци али смо сада решили да се посветимо и одраслима зато што мислим да ова наша средина и ови наши људи то заслужују. Желимо да сви заједно чувамо српско коло које је уписано на УНЕСКО-ву листу нематеријалног културног наслеђа“, истакла је директорица Венца, Снежана Јовановић.

„Очекујемо да у овом термину буду отворена врата у Венцу када може да сврати свако ко жели да чује народну игру, да научи да игра и да се рекреира кроз народну игру и музику“, рекао је Милош Митић, шеф уметничког сектора ансамбла “Венац”

Ову значајну и вредну манифестацију подржао је и Привремени орган СГ Приштина са измештеним седиштем у Грачаници.

„Ми смо препознали значај ове акције, посебно нам је драго што је идеја дошла од Актива основних и средњих школа, од професора а све то у циљу очувања наше културне баштине и нематеријалног културног наслеђа и да се на неки начин утемељи што се зове српско коле, да знамо како је настало, шта оно за нас значи и како да га очувамо“, истакао је Саша Секулић, начелник градске управе СГ Приштина – Грачаница.

Учесници овог пројекта не скривају задовољство што је нешто овако омогућено и у нашој средини.

Пројекат „Српско коло“ реализује се уз помоћ и подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.

Check Also

У Грачаници одржана свечана Светосавска академија

У великој сали Дома културе Грачаница одржана је свечана Светосавска академија. Свечана Светосавска академија одржана …