Главна / Вести / Србија / Вучић: Србија се понаша часно, да сачувамо понос, али и живот земље

Вучић: Србија се понаша часно, да сачувамо понос, али и живот земље

Председник Алексаднар Вучић поручио је вечерас да се Србија у актуелној украјинској кризи понаша морално и часно, у складу са нормама међународног права, чува достојанство свог народа, али и будућност земље.

На питање да прокоментарише реакцију Москве на то што је Србија гласала за суспензију Русије у Савету УН за људска права, Вучић је рекао да се наслушао прича како су он или Орбан починили неку издају, а да свако ко је фер, истиче, са лакоћом може да закључи да се Србија понаша у складу са нормама међународног јавног права, морално часно, принципијелно и одговорно.

„Да ли у политици увек можете да доносите одлуке какве вам се свиђају? То је немогуће. И зато се јежим неодговорних људи који такве ствари говоре грађанима“, рекао је Вучић новинарима после вежбе „Ватрени штит 2022“ на Пасуљанским ливадама.

„Ако хоћете да вам се додворавамо, није проблем, али уништићемо земљу за седам дана“, рекао је Вучић.

Председник је истакао да он жели да се бори за фрабике, за људе, инвестције, али и за пријатељство, принципе, за то да можемо себе да погледамо у огледало као нација, и да имамо образ, а имамо га, каже, више него неки који нам држе придике сваки дан.

„И сад ме питате што је Песков био коректан. . . Па, кажите ми име земље у Европи која није увела санкције Русији? Или име земље чији авиони већ 45 дана лете ка Москви или Петербургу? То је мала земља и компанија која је била уништена, малог поносног народа. Мислите да они то не знају“, запитао је Вучић.

То што овде, каже, има „неодговорних типова“ који би да униште земљу за три дана, правећи се да су велики родољуби, а све су, додаје, само не то, друга је ствар, али његов посао као председника је да штити земљу.

„Спреман сам ја да гутам жабе, да би народ могао да има свој понос, достојанство и дигнуту главу. Мислите да ми је лепо, да уживам у томе? Само тражим да људи разумеју ситуацију у којој се налазимо, а која није лака“, рекао је Вучић.

Он је упитао да ли неко размишља да ли имамо шансу да привучемо једног великог инвеститора аутомобилске индустрије, за 10.000 запослених, са 3,5 млрд извоза годишње, којим бисмо, каже, решили проблеме „кад смо већ били глупи са литијумом“.

„Хоћу да разматрам како да се граде фабрике, да земља живи, да покажмо морал, а да не окрећемо леђа пријатељима приликом прве теже ситуације, а ако мислите да треба да учествујем у томе и да се радујем санкцијама Србији, не могу“, рекао је Вучић.

Он је захвалио Пескову на разумевању, као и лидерима ЕУ, Шарлу Мишелу, Урсули фон дер Лајен, као и шефу Делегације ЕУ у Србији што су после велике борбе у Бриселу омогућили да Србија буде изузета из санкција коришћења Јанафа.

„Много ми је сад лакше, не морам да зовем пријатеља, шеика Бин Заједа, да плаћамо дупло више, да плаћамо осигурање… А не знамо шта ће бити даље, да ли ће неко да затвори Дунав, цело Црно море. . . Безброј је брига и проблема“, рекао је Вучић. Поручио је да ће дати све од сее да се очувају мир и стабилност.

„А, када год мислите да кажете нешто о некоректном понашању према неком, упоредите понашање других према њему, и видите под каквим је медијским притиском Србија, а размислите како изгледа кад нема медија и ко мора на све да одговори да би сачувао образ, достојанство, понос народа, а да сачува живот земље“, рекао је Вучић.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Гашић са Боцан-Харченком о сарадњи у области унутрашњих послова

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић састао се данас са амбасадором Руске Федерације у Републици Србији …