Главна / Друштво / Промоција ромске културе у Грачаници

Промоција ромске културе у Грачаници

Пригодном свечаношћу уприличеној поводом Међународног дана Рома у Грачаници , присуствовао је амбасадор Мајк Давенпорт шеф мисије ОЕБС-а у Приштини.

„Ово је сјајна прилика да прослављамо културу , уметност и ово је прилика да упутимо захвалност за допринос ромске културе у свим нашим земљама. Поздрављам иницијативу општине Грачаница, а посебна захвалност је НВО „Центар мањинских заједница“, рекао је Давенпорт у Грачаници.

Заменик министра за повратак и заједнице Газмен Салијевић сматра да је запошљавање припадника ромске заједнице сада највећи проблем.

 

Проблеми су велики од социоекономских, становања, инфраструктуре и још много који се морају решавати у ходу. Велики број ромских породица живи од социјалних давања. Поготово узимајући у обзир економску кризу, ковид, рат и све што нам се тренутно дешава. То је озбиљан проблем“.

Свечаност поводом Међународног дана Рома у Грачаници организовала је НВО „Центар мањинских заједница“.

 

„Омладинска организација “Центар Мањинске заједнице”је основана са циљем да зближи младе из различитих заједница на овим просторима кроз културу, традицију и неформално образовање. С тога је прослава међународног дана Рома имала за циљ да промовише ромску и српску културу“, рекла је председница oве организације Јелена Булатовић.

Ова активност се реализовала у склопу пројекта “Kултурно уздизање и зближавање ромске и спрске заједнице” који је финансиран од стране Министарства Kултуре, Омладине и Спорта – Департмана за Kултуру и Организације за европску безбедност и сигурност (ОЕБС) на Kосову.

 

Check Also

Јевтић: Седница Скупштине прилика да се покаже јединство

Потпредседник Српке листе Далибор Јевитић изјавио је да је данашња седница Скупштине Србија посвећена КиМ …