Главна / Политика / Дрецун: Снажна пропагандна кампања Приштине, Србија јасно опредељена за мир

Дрецун: Снажна пропагандна кампања Приштине, Србија јасно опредељена за мир

Од почетка сукоба у Украјини Приштина води кампању за улазак у НАТО по убзаној процедури, због наводног страха од Србије коју оптужује да се наоружава и да са Русијом покушава да дестабилизује Западни Балкан, каже за РТС председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун.

Милован Дрецун је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да Приштина мора да спроведе истрагу о оптужбама су се јуче чуле да Србија стоји иза серије напада на косовске полицајце на северу Космета, и да тачно утврди ко стоји иза тих напада, а не да без икакве истраге пребцује одговорност на Београд.

Додаје да је кључна ствар у свему томе да Приштина располаже значајним снагама у појасу уз административну линију где се догађају ти инциденти.

“Приштина је под маском такозване граничне полиције формирала интервентне јединице у којој се налазе припадници специјалних снага јединице “њсо” који често упадају на север Косова и имају могућност да утврде одакле долазе и ко су одговорни за те нападе. На сву срећу, није било жртава и зато не треба подизати тензије. Приштина то намерно ради”, објашњава Дрецун.

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију истиче да није интерес Београда и државе Србије да се дестабилизује ситуација на северу Косова јер, како каже, сваку дестабилизацију плати српски народ.

“Приштина мора да се понаша веома опрезно, да Кфор преузме свој део одговорности, да не дозволи упад нарочито специјалних јединица из Приштине на север Косова. Приштина све то ради намерно, срачунато. Са једне стране имају снажну пропагандну кампању којом повезују догађаје у Украјини са некаквим измишљенин намерама Србије према КиМ иако смо се ми веома јасно определили да решавамо косметски проблем на миран, политички начин”, поручује Дрецун.

“Кампања Приштине о Србији која се наоружава”

Откако је почела украјинско-руска криза у току је кампања Приштине о Србији која се наоружава и угрожава Косово и цео регион, каже Дрецун.

На питање колико је опасно то што су разне адресе упозорене да се Србија купује наоружање Дрецун каже да је то више у домену пропганде него што могу да постигну реалне резултате.

“Запад, према коме је усмерена ова порука Приштине, веома добро зна како стоје ствари. Србија је војно неутрална земља и ту неутралност мора да подржава јачање одбрамбених капацитета. Не можете да одржавате своју војну неутралност ако немате војску и то војску која увек може да заштити копно и ваздушни простор и у том смислу Србија набавља искључиво дефанзивно наоружање”, каже Милован Дрецун.

Према његовим речима, Србија је искључила могућност решења косметског проблема насилним путем, односно употребом оружаних снага.

Додаје да Приштина избегава да настави дијалог у Бриселу и зато користе ову ситуацију и ствара напету атмосферу у којој се чини да је немогуће доћи до наставка дијалога.

У сусрет седници Савета Безбедности на којој ће се расправљати о шестомесечном извештају о стању на Косову и Метохији, очекује се нови позив Београду и Приштини да у дијалогу постигну резултат, јер постојећим Уједињене нације нису задовољне.

Милован Дрецун сматра да је могуће постићи резултат у дијалогу ако постоји политичка воља обе стране.

“На страни Беогрда постоји али на страни Приштине не. Нема напретка у дијалогу зато што то Приштина не жели. Поред тога, кад Приштина нас оптужује за наоружавање и милитаризацију, мада је то наше право да јачамо одбрамбене капацитете, заборавља и намерно покушава да сакрије од јавности да чини веома велике напоре да наоружа своју паравојну формацију, тзв. косовске безбедносне снаге односну будућу војску Косова”, истиче председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију.

Косово набавља вишенаменске хеликоптере, минобацаче, хаубице

Према његовим речима Косово се наоружава и Курти каже да је због тога што Србија купује оружје.

“Буџет такозваних косовских безбедносних снага повећан је за 50 одсто. Он је био планиран на 103 милиона али не треба да се заборави да су формирали фонд за прикупљање новца за набавку наоружња и упорно јуре да сада набаве три лака вишенаменска хеликоптера Бел, хаубице 105 милиметара, минобацаче. Договорили су са Турском да набаве четири даљински управљане летелице, траже извиђачке дронове”, наглашава Милован Дрецун.

Према његовим речима поставља се питање шта ће им то, шта ће једној таквој формацији такво наоружање укључујући и хаубице.

“Србија то посматра као чинилац угрожавања безбедности српског народа и као чинилац који је потпуно супротан резолуцији 1244 јер та формација не сме да постоји. Они користе ову ситуацију са Украјином да би скратили тај процес од 10 годна за формирање њихове тзв. војске и да би све то убрзали и добили што је могуће више донација у наоружању са запада под лажним изговором да неко спрема напад на Косово”, објашњава Дрецун.

Додаје да је Србији од приоритетног значаја за стабилност и економију и заштиту српског народа мир а не дестабилизација.

Извор: РТС

Check Also

Лајчак: Брисел ради на сусрету Вучића и Куртија

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да се у …