Главна / Православље / На Лазареву суботу, владика Теодосије служио у Светим Архангелима

На Лазареву суботу, владика Теодосије служио у Светим Архангелима

Свети Лазар Четвородневни слава параклиса посвећеног овом празнику у манастиру Св Архангела у Призрену, обележена је светом архијерејском литургијом коју је служио владика Теодосије.

На литургији су саслуживали игуман манастира Св Архангели отац Михајло, игуман Црне реке отац Андреј, професор призренске богословије отац Исидор и отац Никита, парох призренски отац Јован Радић и старешина цркве Богородице Љевишке отац Владан Вукомановић, као и ђакон отац Братислав Богдановић. За певницом су појали матуранти призренске богословије са професорима.

Освећен је и преломљен славски колач који су принели игуман и братија манастира.

У беседи владика Теодосије наглашава да је светиња у којој су се сабрали данас много векова била у гробу и да је васкрснула, а онда је поново запаљења и уништена 2004. године. Силом Божијом, речју Божијом и вољом Божијом она је опет васкрснула и данас имамо братство монашко које служи Богу.

“Ова светиња у којој смо се сабрали данас и она је била у гробу много векова и васкрсла је, а онда је 2004. године запаљена поново и уништена поново утонуће у гробу силом Божијом, речју Божијом, вољом Божијом она је поново васкрсла и овде данас имамо братство монашко које служи Богу и славослови Богом”, беседио је владика Теодосије.

Владика додаје да Бог на нас гледа, да нас није оставио и да је Господ јачи од сваког непријатеља нашег и од смрти у овом животу, а ова светиња је једна од сведока томе.

“И то је само знак браћо и сестре да Бог на нас гледа и да нас Господ није оставио. Да је Господ јачи од сваког непријатеља нашег и од смрти овде у овом животу, ова светиња је сведок томе. И многе друге светиње, наша богословија чији су ђаци данас појали овде то је исто најбољи знак, да живот побеђује смрт и да је васкрсење присутно овде јос у овом животу”, рекао је владика Теодосије.

Лазарево васкрсење најављује Христово васкрсење, тако и наша светиња и наш народ који се обнавља на овим просторима најављују Христово васкрсење.

“Као што Лазарево васкрсење најављује Христово васкрсење и опште васкрсење свих, које ће се догодити последњи дан, тако и наша светиња и наш народ који се обнавља будући да претходно страда на овим просторима најављују то Христово васкрсење”, речи су владике.

Данашњи празник најављује велику недељу часнога поста када треба да сви своје мисли усредсреде Господу.

“Нек је благословен данашњи дан, данашњи празник који најављује велику седмицу, велику недељу часнога поста, када треба да сви своје мисли усредсредимо Господу да њему узвратимо макар мало за оно све што је он нама дао и учинио, да се усрадавимо са њим велике недеље и великог петка и велике суботе да би сви били заједнички учесници васкрсења његовог, Господу нашем нек је слава у векове и вековима. Амин”, завршава беседу владика Теодосије.

Свети Лазар Четвородневни се у овом манастиру прославља у спомен на повратак монаха после Мартовскиг погрома 2004. године. Монаси су се на овај дан вратили у манастир и нову капелу коју су подигли у малом конаку посветили овим светитељу, са надом да ће и манастир попут Лазара Четвородневног васкрснути, што се заиста и десило.

Извор: Радио Гораждевац

Check Also

Већи део гробља у Приштини и даље неприступачан. Малобројни Срби посетили гробове својих покојника

На највећем православном гробљу на Косову и Метохији у Приштини на летње Задушнице није било …