Главна / Вести / Косово и Метохија / “Курти нема ни трунке кредибилитета да говори о реципроцитету у дијалогу и договорима са Београдом”

“Курти нема ни трунке кредибилитета да говори о реципроцитету у дијалогу и договорима са Београдом”

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић изјавио је да све што је председник Александар Вучић рекао о наоружавању такозваног Косова, кршењу Резолуције 1244 и Војно-техничкиг споразума из Куманова, необориве су и непобитне чињенице и њих Аљбин Курти треба да научи од првог до последњег слова.

“Драго ми је да је Курти пажљиво пратио обраћање председника Вучића, јер може много тога да научи и нема потребе да показује фрустрираност због истине коју је Вучић предочио и њему и представницима међународне заједнице. Јасно је да онај који се прославио бацањем сузавца у покрајинском парламенту, не може да разуме политику одговорности, мира и стабилности за коју се залаже званични Београд, нити да онај, који не поштује одлуке властитих правних инстанци о повраћају земље манастиру Високи Дечани, има било какво право да се на те исте институције позива када је у питању формирање ЗСО”, наводи у писменој изјави за медије Петковић.

Истиче да са таквим односом, Курти нема ни трунке кредибилитета да говори о некаквом реципроцитету у дијалогу и договорима са Београдом, “јер такве најаве нису ништа друго до унапред изречена претња, која нема никакве везе са поштовањем и спровођењем до сада постигнутих споразума”.

“Да је истински опредељен за изградњу трајног мира и заједничког суживота на простору Косова и Метохије и шире – Западног Балкана, Курти би омогућио фомирање Заједнице српских општина и на тај начин дао свој допринос стабилизацији прилика на терену и показао да поштује колективна права српског народа на КиМ. Уместо тога, он шаље јединице РОСУ у српске средине и на тај начин наставља да исказује своје опасне и милитантне намере и идеје, међу којима је и она о формирању такозване ‘велике Албаније’. Београд ће као одговорна страна да чува мир и стабилност, водећи рачуна посебно о Србима на Косову и Метохији, који од доласка Куртија на власт, свакодневно трпе инситуционално насиље и терор Приштине, посебно у виду кршења основних људских права”, поручио је Петковић.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Одржан први турнир у стоном тенису у Грачаници

У организацији Стонотениских клубова Косова и Метохије одржан je  први Видовдански турнир у стоном тенису под …