Главна / Вести / Косово и Метохија / Гарић: Данас је Бриселски споразум “мртво слово на папиру”

Гарић: Данас је Бриселски споразум “мртво слово на папиру”

Бриселски споразум је данас, девет година након потписивања, на неки начин потпуно суспендован одбијањем албанске стране да га спроведе и измицањем међународне заједнице да обавеже Албанце да испоштују прописане тачке везане за српску заједницу на КиМ, каже глвни уредник портала Косово онлајн Милош Граић.

У изјави за Т а н ј у г, поводом годишњице од потписивања Бриселског споразума, Гарић је подсетио да је то тада то изгледало као један од кључних догађаја, који ће одредити нормализацију односа Београда и Приштине и омогућити успостављање базе на основу које ће се успоставити мир на КиМ.

Објаснио је да се првих шест тачака споразума односи на права Срба на КиМ, као и да су кључна за свакодневни живот нашег народа – привреду, локалну администрацију, управу, културу и здравство.

Према његовим речима, од 2013. године спроведене су све тачке Бриселског споразума, осим оних које се тичу српске заједнице и права Срба на КиМ.

“За сада је Бриселски споразум, у том кључном делу за наш народ, пао у воду и не види се да ли ће у скоријем периоду бити омогућено и реализовано, оно што су Албанци одлучили да не спроведу”, казао је он.

Оценио је да премијер тзв. Косова Аљбин Курти до сада није показао отвореност да испоштује Бриселски споразум, већ се позива на одлуку Уставног суда Приштине из 2015. године, па му ни дан данас “не пада на памет” да испуни своју обавезу и испоштује споразум који би гарантовао Србима бољи и безбедњи живот.

Нагласио је да међународна заједница ништа не ради како би обавезала Албанску страну да спроведе у дело оно што је прописано.

“Бриселски споразум је сада остао као мртво слово на папиру које Србији даје позицју да преиспита и свој приступ обавезама. Србија је на све своје обавезе, које се тичу интегрисања српског народа и институција у косовски систем, пристала и спровела их”, подсетио је Гарић.

Он сматра да је сада јако тешко остварити било какву врсту дијалога и пеговора између Приштине и Београда.

Подсетио је да тај договор не може да се постигне ни око регистарских таблица, већ Приштина уцењује и прети, како око ситнијих проблема, тако и када су у питању велике одлуке.

“Курти најављује да ће се све одлуке на Косову доносити на основу речипрочних мера, по којима је Косово, као самостална држава, равноправно у односу на Србију и Београд”, упозорио је Гарић.

Закључио је да докле год Курти буде форсирао да је Косово самостална држава неће бити било какве нормалне везе између Београда и Приштине.

На питање да прокоментарише то што је Велика Британија послала Приштини противтенковско наоружање, Гарић је рекао да је очигледан план Британаца да се албанска косовска страна у оружаном смислу ојача и постање претња за Србе.

“Иако се наоружавање албанске војске противи свим досадашњим споразумима и договорима између Београда и Приштине, Албанци се наоружавају и са запада добијају помоћ у наоружавању, логистици и обукама и то пре свега од најмоћнијих западних држава”, објаснио је он.

Такође, додао је да је Британија овим показала да спроводи сопствене интересе на Балкану, а они, како је истако, нису у складу са интересима ни Приштине, ни Београда.

Закључио је да су противтенковски системи и војна помоћ, које шаље Британија Приштини, у склопу амбиција приштинских власти, чији је приоритет сејање страха у српским срединама на КиМ и покушавање да се српске општине ставе “под шапу” и потпуну контролу.

Према речим Гарића један од циљева Куртијеве политике је и да се прекине комуникација Срба са Косова са Србијом, због чега он свесно изазива инцденте на границама.

“Курти је спреман чак и на оружани напад како би Срби прихватили власт Приштине истичући да је “потпуно јасно да се Албанци оружано спремају због непријатељства према Србима. Све силе које помажу Приштини раде у директној супротности са тежњама да се на КиМ створи мир и стабилан живот”, рекао је Гарић.

Истакао је да су Британци и раније радили против интереса Србије и мира на Балкану, а њихов став, додаје, јасно потврђује и чињеница да се противе Иницијативи отворени Балкан, која би земље региона ојачала и удружила.

Сматра да је сада једина могућност да се српски и албански народ самостално измире и договоре, без уплива политике и страних утицаја.

Гарић је прокоментарисао и то што Србија јача своје одбрамбене и војне системе и казао да је Приштина због тога негодовала, иако је једина идеја наше земље одбрана, а не напад.

“Београд нема никакве намере да изазива непријатељства, али очигледно се Србија посматра као проблем, те ако снажи и јача оружане снаге, на тај начин додатно изазива подрозрење од држава у региону и Европи”, казао је Гарић.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Филиповић: Чекам позив суда поводом ухапшеног младића на Газиместану

Никола Недељковић из Београда који је јуче ухапшен на обележевању Видовдана на Газиместану налази се …