Главна / Вести / Косово и Метохија / У Бриселу састанак радних група Београда и Приштине за таблице

У Бриселу састанак радних група Београда и Приштине за таблице

У Бриселу ће данас и сутра бити одржана нова рунда састанака радних група Београда и Приштине за проналажење трајног решења за таблице, док ће се састанак главних преговарача, Петра Петковића и Бесника Бисљимија, одржати у четвртак.

Портпарол Европске уније Петер Стано поновио да ће ЕУ помоћи обема делегацијама како би решења била пронађена, али је нагласио да је одговорност за проналажење решења на двема странама.

“Ми желимо да до 21. априла они постигну напредак”, нагласио је јуче Стано.

Истакао је да ће “сваки споразум о регистарским таблицама захтевати политичку флексибилност и компромис”.

Приштинска страна тврди да 21. априла истиче рок за примену налепница као шестомесечног решења, док Београд наводи да се са Приштином у Бриселу у октобру нису договорили да 21. априла истиче рок режиму налепница, већ мандат експертима радних група да до тада пронађу решење за таблице које ће потом представити странама.

Одржавање састанака ових радних група започето је након што је закључен споразум о привременом решењу за таблице крајем септембра у Бриселу који је деескалирао ситуацију на северу КиМ, односно на прелазима Јариње и Брњак који су били блокирани 14 дана у септембру и почетком октобра прошле године.

Извор: РТС

Check Also

Грачаница: Представљен нови број “Стремљења”

У читаоници “Даринка Јеврић” у Дому културе у Грачаници je представљен најновији број часописа за …