Главна / Некатегоризовано / Традиција шарања ускршњих јаја у Великој Хочи својеврсна уметност тамошњих жена

Традиција шарања ускршњих јаја у Великој Хочи својеврсна уметност тамошњих жена

Ускршње празнике православни верници на КиМ дочекују са великом радошћу, а у Велико Хочи и Ораховцу,  за  најрадоснији празник чува се, негује и преноси с колена на колено традиција шарања ускршњих јаја воском.

У свакој кући жене данима унапред шарају јаја воском и специјално израђеном шараљком, а прво јаје, односно чуваркућу у Великој Хочи зову и “страшник”, a шара се, како кажу у средопосницу. Од тог дана до Великог четвртка, када у овом месту  почиње шарање ускршњих јаја, веште руке жена из Велике Хоче, шараљкама осликавају ускршња јаја.

Наташа Мицић из Велике Хоче каже да од кад се удала у ово место, било јој је фасцинантно како жене из Хоче то раде и да није смела да се усуди да почне да то исто ради, да како истиче не би оскрнавила ову својеврсну уметност.

” То је толико лепо да сам се и ја временом научила да то радим, а сада то ради и моја ћерка, која је у томе боља од мене”, истиче Наташа са поносом.

Мотиви на јајима су  како истичу разноврсни, од цветних до разних имена укућана, симбола хришћанства и васкршњих честитки.

Након шарања, јаја се у Великој Хочи фарбају на Велики четвртак и то се чини само у црвеној боји.

Празновање Ускрса у Хочи је посебно, а они старији сећају се да је то раније било још масовније и свечаније. Ипак млади се труде да богатство традиције и обичаја сачувају, јер је то својеврсно обележје Велике Хоче.

 

Check Also

Петковић разговарао са породицом Николе Недељковића

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић данас је разговарао са породицом Николе Недељковића …