Главна / Православље / Свештеник Маринковић: Велики петак и страдање Христово, треба да нам буде смерница, да другима чинимо оно, што би волели да се нама чини

Свештеник Маринковић: Велики петак и страдање Христово, треба да нам буде смерница, да другима чинимо оно, што би волели да се нама чини

Велики петак се назива Великим, не само зато што је то најтужнији дан у хришћанској вери, већ зато што је Бог показао своју љубав према творевини, пославши свог јединородног сина да  зарад нас људи пострада и зарад нашег спасења, не зато, како су тада Јевреји мислили да њих спасе од римских завојевача физичком силом и овоземаљским војскама, него да нам својим примером и учењем  покаже како сваки човек треба да се бори сам против себе, што је највећа и најтежа борба сваког човека, казао је гостујући у Јутарњем програму РТВ Грачаница свештеник Дарко Маринковић.

Велики петак је дан када је Исус Христ неправедно осуђен и убијен тако што је разапет на крст, јер је, према речима свештеника маринковића,  говорио Јеврејима и првосвештеницима да разоре храм и да ће за три дана да га сагради, не мислећи буквално на храм у Јерусалиму, него је под тим храмом подразумевао своје тело, а под обновом тог храма подразумевао је своје васкрснуће за три дана.

“Тужан дан за нас хришћане, који сведочимо своју веру и слушамо сваке недеље и празник  у Светом Јеванђељу, поготову ове недеље. Они који су желели Христову крв, та крв им је дошла на главу одмах после његовог распећа и последњег издисаја, јер се и сама природа побунила, небо се замрачило, темељи храма су се померили а завеса се поцепала на пола.  Они су  схватили шта су учинили и да су погрешили, да би њихова даља поколења окусила то што су њихови преци учинили”.

Он напомиње да је вера  оно што је православни народ одржало на овим просторима у најтежим послератним годинама на КиМ, али истиче да ми можемо имати много више светиња али нас ни све светиње неће спасти, јер сам Бог тражи од нас оно нешто што требамо дати да би заслужили спасење и царство небеско, а то је да учинимо нешто за себе и самим тим и за друге.

“Порука за Васкрс је да чините другима оно што би сте волели да се вама чини, трудите се да кроз живот чините добра дела, негујте љубав у себи која ће покренути и вас и ваше ближње, јер је то оно што нам је најпотребније и тако ћете сведочити веру Христову, која је љубав”, поручује отац Дарко.

У манастиру Грачаница данас се служе царски часови, а у 15 сати ће бити изношење плаштанице, аопело Христово са статијама у 18сати.

На Велику суботу биће служена литургија, после које следи причешће, а у ноћи субота на недељу биће служена поноћна васкршња литургија.

 

 

 

Check Also

Данас је Свети Василије Острошки – исцелитељ најтежих болести и мука

Данашњи дан посвећен је чудотворцу Српске православне цркве – Светом Василију Острошком. Његове мошти чувају …